КРУГЛИЙ СТІЛ «УКРАЇНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО І ПАМ’ЯТЬ ПРО ГОЛОКОСТ: НАУКОВІ ТА ОСВІТНІ АСПЕКТИ»

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту і 75 річниці звільнення в’язнів нацистського табору смерті Аушвіц у Києві відбувся XIII-й щорічний круглий стіл «Українське суспільство і пам’ять про Голокост: наукові та освітні аспекти». Організатором круглого столу виступив Український центр вивчення історії Голокосту у співпраці з Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України за підтримки Goethe-Institut в Україні в партнерстві із Посольством держави Ізраїль в Україні.

Під час круглого столу відбулись три сесії та сесія презентацій книжкових видань, де були представлені 17 доповідей, присвячені різним аспектам досліджень про Голокост. Захід відвідали понад 120 учасників: вчителі, студенти, вчені, громадські діячі з усієї країни.

Інститут на круглому столі представляв А.Ю. Подольський, кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник. Він виступив з науковою доповіддю: «Формування культури пам’яті про жертви Голокосту в сучасній Україні: суспільно-політичні виклики і перспективи».

Виступає Анатолій Подольський

Перша сесія “Історія та пам’ять про Голокост: дослідницький вимір” була присвячена різним аспектам у вивченні історії Голокосту та пам’яті про нього. Із доповідями виступили Тетяна Пастушенко, Володимир Зілінський, Максим Гон, Анатолій Подольський, Віталій Нахманович. Наступна міні-сесія була присвячена презентаціям видань з історії Голокосту та пам’яті про Другу світову війну. Олександр Білоус та Володимир Сімперович з Національного музею історії України у Другій світовій війні презентували книгу “Концтабір Аушвіц. Український вимір”, Леся Харченко з Німецького фонду “Пам’ять, відповідальність і майбутнє” розповіла про книгу “Бути людиною: Друга світова війна в сучасній документальній прозі”, Тетяна Бородіна з Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства представила графічну біографію про долю сім’ї Анни Франк, а Анатолій Подольський з Українського центру вивчення історії Голокосту розповів про серію історичних брошур проекту “Захистимо пам’ять”. У наступній сесії “Сучасні неформальні педагогічні практики у навчанні про історію Голокосту” Анна Ленчовська, Анна Ямчук, Надія Уфімцева та Віталій Бобров презентували проекти, що реалізуються в Україні громадськими організаціями. Викладання історії Голокосту вимагає постійних пошуків нових методів та засобів, гнучкості у роботі, щоб відповідати потребам цільової аудиторії. Спікери третьої сесії “Ініціативи в сфері збереження пам’яті про Голокост” поділилися досвідом втілення ініціатив державних та неурядових агентів пам’яті в сфері меморіалізації. Свої проекти представили Вікторія Яременко з УІНП, Сергій Буров з Освітнього дому прав людини у Чернігові, Наталя Івчик з ГО “Мнемоніка” у Рівному та спеціальний гість Круглого столу Маттіас Ріхтер з Єврейської громади Дюссельдорфу, Німеччина.