Презентація фільму

17 травня 2016 р. Інститут демократії ім. Пилипа Орлика та Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України провели презентацію документально-публіцистичного фільму кримськотатарського громадського діяча Вельдара Шукурджиєва “Корінні народи”, в якому порушено  проблеми кримськотатарського, караїмського та кримчакського народів, особливо актуалізовані внаслідок  російської окупацієї Криму.

Від імені організаторів заходу гостей презентації привітали заступник директора ІПІіЕНД ім. І.Ф.Кураса Олександр Майборода та експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Наталія Беліцер.


Зліва направо:  Олександр Майборода, Наталія Белінцер, Вельдар Шукурджиєв

Після перегляду фільму науковці і громадські діячі взяли активну участь у його обговоренні

Завідувач відділу національних меншин ІПіЕНД, доктор  історичних наук Май Панчук зазначив, що проблеми кримськотатарського, караїмського та кримчакського народів, підняті у фільмі, обговорюються в Україні вже два з половиною десятиліття, однак влада не виявила відповідної щирості до цих народів і, замість розв’язання їхніх проблем, займалася затягуванням прийняття відповідних рішень через різноманітні бюрократичні відмовки. Теперішні дії парламенту з визнання за цими народами статусу корінних народів України є усього лише запізнілою реакцією. Тим не менше, на думку вченого, кримськотатарський народ має дружні відносини з Українською державою, якій вдавалося забезпечувати мінімальний рівень його потреб.

Головний науковий співробітник ІПіЕНД Віктор Котигоренко зазначив, що в умовах російської окупації Криму кримські татари заявили себе частиною української нації, причому більшою мірою, ніж етнічні українці Криму, які масово змінювали свою громадянську самоідентифікацію. Однак це, на думку вченого, не заперечує його переконаності  у недоцільності надання особливого статусу окремим етнічним спільнотам, оскільки це загрожуватиме ланцюговою реакцію та прагненням інших спільнот, у першу чергу української, до отрмання аналогічного статусу. Крім того, на думку В. Котигоренка, проблема не в декларуванні статусів, а в наявності механізмів їх забезпечення.

Завідувач відділу етнополітології , доктор політичних наук Віктор Войналович подякував авторові  за фільм і від імені колективу Інституту висловив солідарність з кримськотатарським народом. Зазначив, що Українська держава у великому боргу перед кримськими татарами, які доклали великих зусиль для її становлення.

Член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв зауважив, що складно говорити про інтеграцію кримськотатарського народу в українське суспільство, коли воно саме досі не є інтегрованим. Щодо проблеми дефініції «корінні народи» доповідач наголосив, що навіть у міжнародних документах немає чіткого її визначення. Більшість експертів схиляється до думки, що це є проблемою самоідентифікації, і кримськотатарський народ саме так себе ідентифікує. За словами Е. Барієва, українські політики усвідомлюють, що Крим без кримських татар не повернути. Крім того, статус кримськотатарського народу як корінного народу є альтернативою вигаданому кремлівськими пропагандистами «народу Криму», на чиє «волевиявлення» вони опираються. Член Меджлісу повідомив, що експертами цієї організації розроблено законопроект про корінні народи України, який подано   для оцінки  міжнародним експертним інституціям, і закликав українських науковців долучитися до цієї роботи.

Заступник директора ІПіЕНД ім. І.Ф. Кураса Олександр Майборода нагадав, що він завжди виступав за особливий статус кримськотатарського народу, який є історичним господарем Криму. Вчений зазначив, що важливу роль у функціонуванні міжнародної системи відіграє історичне право та історична справедливість. Тому необхідно віднайти моделі , які дозволять реалізувати це право за умов, коли цей народ є меншістю на цій території.

Наталія  Беліцер подякувала учасникам презентації за конструктивну дискусію і конкретні зауваження. Зазначила необхідність залучення наукового експертного середовища до розв’язання проблеми корінних народів України .

Свою вдячність науковцям за інтерес до фільму і його позитивну оцінку висловив автор картини  Вельдар Шукурджиєв.