ПРЕЗЕНТАЦІЯ СЕРІЇ КНИГ „ПОЛІТИЧНІ ПОРТРЕТИ”

 

10 квітня 2019 р. у стінах Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася презентація перших трьох книг серії «Політичні портрети», започаткованої Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України у співпраці з Парламентським видавництвом: Ю. Шаповал, І. Верба «Михайло Грушевський», О. Михайлова «Павло Скоропадський», В. Горобець «Іван Брюховецький».

 Відкрив захід декан історичного факультету університету Іван Патриляк.

І. Патриляк

Після перегляду фільму про відомого українського історика та політичного діяча Михайла Грушевського зі вступним словом до учасників заходу звернулися проректор з науково-педагогічної роботи КНУ імені Тараса Шевченка В. Бугров та директор ІПіЕНД ім. І. Ф. Кураса О. Рафальський.

В. Бугров

О.Рафальський

Першою була презентована праця про випускника та викладача університету св. Володимира (нині КНУ ім. Тараса Шевченка) Михайла Грушевського. Ю. Шаповал та І. Верба зазначили, що зосередили свою увагу не лише на громадсько-політичній і науковій діяльності, безперечно, знакової для української історії постаті, але й на нюансах його особистого життя.

Ю. Шаповал

Автор Книги «Павло Скоропадський» Ольга Михайлова у своєму виступі зазначила, що постать гетьмана є дуже суперечливою з огляду на його протиставлення М. Грушевському. Однак Павло Скоропадський поступово змінював свої політичні погляди і вже наприкінці правління дійсно став самостійником, а також готовий був піти назустріч відомому вченому та колишньому голові Центральної Ради. Звісно ці моменти, які розкриваються в книзі, дають змогу по-іншому осягнути ідеї Павла Скоропадського не лише як гетьмана, військового та політичного діяча, але й як пересічної особи.

Найбільш суперечливою постаттю серед трьох героїв книг був гетьман Іван Брюховецький. Однак, як зазначав автор В. Горобець, варто відходити від міфів і стереотипів і по-іншому подивитися на діяльність цієї особистості, зрозуміти усю складність епохи, у якій йому довелося гетьманувати.

Учасники презентації, у тому числі за столом автори О. Михайлова та В. Горобець

Відзначимо, що проект «Політичні портрети» на цьому не завершується. Готуються нові книги про інших відомих українців, які творили історію, зокрема, про В. Липинського, М. Міхновського, М. Шаповала, І. Огієнка, В. Винниченка та інших.