Відрядження до Канади

 

У Канадському інституті українських студій (Едмонтон) у відрядженні перебував Юрій Шаповал.

У жовтні 2018 року в Канадському інституті українських студій (КІУС), який створений у 1976 році і працює в Альбертському університеті (місто Едмонтон, Канада), у відрядженні перебував головний науковий співробітник нашого Інституту, професор, доктор історичних наук Юрій Шаповал. Він зустрівся з директором КІУСу доктором історії Ярославом Баланом.

Перед входом до будинку, в якому знаходиться КІУС, стоїть справжній індіанський віґвам.

І він тут невипадково, адже в цьому самому будинку на одному з чотирьох поверхів працює факультет вивчення корінних народів. Два інші поверхи займають Відділення східно-азійських студій та факультет мистецтв, а також Канадський інститут Полярного кола. Отже, КІУС успішно працює в достатньо скромних умовах, не маючи власного окремого будинку.

Метою поїздки Ю.Шаповала було збирання матеріалу з особистого архівного фонду визначного історика і політолога Івана Лисяка-Рудницького (1919-1984). Він з 1971 року жив в Едмонотоні і був причетний до створення КІУСу, в якому три роки працював заступником директора. Робота в архіві Альбертського університету є складовою частиною проекту створення документального телефільму, присвяченого життю і діяльності Івана Лисяка-Рудницького.

В цьому проекті для телеканалу UA: Перший Ю.Шаповал виступає в ролі співавтора сценарію і ведучого. Ось чому в ході поїздки в містах Едмонтоні, Калґарі та в Торонто було проведено низку інтерв’ю з вченими, які знали Івана Лисяка-Рудницького, співпрацювали з ним. Зокрема, відбулася надзвичайно цікава розмова з професором, доктором історії, директором Центру українських історичних досліджень КІУСу Франком Сисином.