Засідання наукового клубу «Елітарна світлиця».

29 листопада 2017 р. відбулося чергове засідання наукового клубу «Елітарна світлиця». Тему обговорення визначили два взаємопов’язані ювілеї – 100-річчя Української національно-демократичної революції і 100-річчя утворення Української Народної Республіки.

У центрі уваги гостей, усіх присутніх стали проблеми, порушені у двох новітніх виданнях – «Деміурги революції. Нарис партійної історії України 1917 – 1920 рр.» (автор – член-кореспондент НАН України, головний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України В. Ф. Солдатенко) і «Апогей Української революції» (автори – академік НАН України В. М. Литвин і член-кореспондент НАН України В. Ф. Солдатенко).


Академік НАН України Я. С. Яцків презентує монографії

Особливе значення надавалося з’ясуванню непростих процесів історіографічного освоєння феноменів Української революції і досвіду національного державотворення, обґрунтуванню відповідних наукових концепцій, а також встановленню їх співвідношення з тенденціями розвитку світових гуманітарних досліджень. Відзначалося, що завдяки вперше здійсненому комплексному системному аналізу діяльності всіх політичних партій в Україні в революційну добу вдалося аргументовано відтворити стрижньові, серцевинні вектори тогочасної суспільної динаміки, встановити притаманні їй національно-регіональні особливості, характерну специфіку їх прояву. Зокрема, було переконливо доведено, що таке унікальне явище, як зародження і становлення українського комунізму хронологічно випередило появу подібних тенденцій у політичному житті Європи і світу.


Виступає В.Ф. Солдатенко

Наголошувалося на особливому значенні в цивілізаційному поступі нації факту створення Української Народної Республіки 7(20) листопада 1917 р. як однієї з найвидатніших віх вітчизняної історії, що обов’язково має посісти виняткове місце в національній пам’яті українського народу.