Зустріч між директором Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України Олегом Рафальським та директором Інституту політичних досліджень Польської академії наук Гжегожем Мотикою

20 листопада 2017 р.  у Києві відбулася зустріч між директором Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України Олегом Рафальським  та  директором Інституту політичних досліджень Польської академії наук Гжегожем Мотикою. Під час зустрічі були також присутні з польського боку – доктор Маріуш Зайончковський (Інститут національної пам’яті Польщі), з українського – заступник директора ІПіЕНД Олександр Майборода, вчений секретар Віталій Перевезій, головний науковий співробітник ІПіЕНД Юрій Шаповал.


М.Зайончковський, Г.Мотика. О.Майборода, О.Рафальський, Ю.Шаповал

Це був перший візит Гжегожа Мотиги до Інституту і він мав здебільшого ознайомчий характер. Польський гість отримав інформацію про структуру Інституту, напрями його наукових розробок, матеріально-технічну базу досліджень.


Гжегож Мотика

Зважаючи на специфіку предметного поля наукових досліджень двох установ, їх представники не могли уникнути обговорення загострення  українсько-польських політичних відносин, зокрема, було піднято проблеми політики історичної пам’яті, яка реалізується в Україні та Польщі і стала предметом жвавих дискусій по обидва боки українсько-польського кордону. Олег Рафальський застеріг від суб’єктивної інтерпретації історичних подій, і тим більше – їх екстраполяції у сьогодення, висловив впевненість, що академічні спільноти мають прагнути того, щоб проблемні сторінки історії не затьмарювали майбутнє українсько-польських взаємин. Гжегож Мотика в цілому погодився з  такою позицією.

Олександр Майборода зазначив, що існує низка питань, які можуть становити інтерес як для українських, так і для польських дослідників, зокрема, це проблеми політичної культури, політичної відповідальності, подолання корупції тощо.


Маріуш Зайончковський  (ліворуч), Гжегож Мотика (праворуч)

Гжегож Мотика зазначив, що польських науковців цікавлять політичні процеси, що відбуваються в Україні, неабиякий інтерес, зокрема, становлять успіхи та невдачі України на шляху євроінтеграції. Для багатьох співробітників польського Інституту політичних досліджень було б цікаво і корисно відвідати Україну, стати очевидцями тих подій, що тут відбуваються, та встановити комунікацію з українськими вченими.

За результатами зустрічі було прийнято рішення підготувати Угоду про співпрацю між Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України і Інститутом політичних досліджень Польської академії наук, у якій детально визначити напрями і форми наукової співпраці між двома академічними установами.