Звернення Громадської Ради при Міністерстві освіти і науки України

ГРОМАДСЬКА РАДА

при Міністерстві освіти і науки України

Проспект Перемоги, 10, м. Київ, 01135, e-mail: grmonua@gmail.com тел.: 0504695913, 0982490069, 0635262116

_________________________________________________________________________________

Вих. 14 грудня 2015 № 31/2015

Президенту України П. О. Порошенку

Голові Верховної Ради України В. Б. Гройсману

Прем’єр-міністру України А. П. Яценюку

Головам фракцій Верховної Ради України

Громадська рада при Міністерстві освіти і науки України звертається до Вас із закликом не допустити руйнування фундаментальної та прикладної науки в нашій державі! Механізми такого руйнування закладені у запропонованому Урядом проекті Закону України «Про державний бюджет України на 2016 рік».

Катастрофічне зменшення видатків на науку, зміна порядку фінансування національних академій і їх наукових установ ставить під загрозу майбутнє науки і освіти в Україні, неминуче призведе до знищення її інтелектуального і творчого потенціалу. Невідворотнім наслідком прийняття невиважених рішень стане соціально-економічна деградація нашого суспільства.

Ми добре розуміємо необхідність реформування наукової сфери. Але переконані – здійснення цих реформ потребує розробки стратегії розвитку, а не руйнування. Шляхи позитивних змін, механізми підвищення ефективності наукової галузі закладено у новому Законі України «Про наукову та науково-технічну діяльність», прийнятому Верховною Радою України 26 листопада 2015 року. Закон встановлює обов’язкове фінансування науки на рівні не менше 1,7% ВВП. Водночас, запропонований Урядом проект Закону України «Про державний бюджет України на 2016 рік» не лише суперечить чинному законодавству, зводить нанівець прийнятий Закон України про наукову діяльність. але й ставить під загрозу виконання Угоди з ЄС щодо інтеграції української науки до Європейського дослідницького простору.

Звертаємо Вашу увагу й на вкрай низький рівень фінансування педагогічної науки. Пропозиція щодо надання Міністерству освіти і науки України монопольного статусу розпорядника всіх бюджетних коштів, які виділяються на науку, є прямим шляхом до корупції, порушенням проголошуваної в державі самоврядності Національної та галузевих академій наук. Прийняття такого рішення стане не лише загрозою майбутнього науки і освіти в нашій державі, але й – європейському вибору України.

Просимо Вас не допустити руйнування наукової сфери держави, використати весь свій вплив задля подолання загрози, яка нависла над Національною академією наук та національними галузевими академіями наук України.

 

Звернення одноголосно прийняте на зборах Громадської ради при Міністерстві освіти і науки України 14 грудня 2015 року.