Українсько-Польський науковий форум «Волинська платформа діалогу»

28 листопада Волинська обласна державна адміністрація, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Волинський осередок Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса започаткували новий майданчик українсько-польської співпраці – науковий форум «Волинська платформа діалогу». Завданням заходу став пошук складових конструктивного діалогу з метою досягнення порозуміння в питанні національної пам’яті та українсько-польської історії. До участі у роботі форуму, що відбувся у Волинському краєзнавчому музеї, були запрошені співробітники Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України доктор історичних наук, професор, головний співробітник відділу теорії та історії політичної науки Юрій Шаповал та доктор політичних наук, професор, провідний науковий співробітник відділу національних меншин Олег Калакура. В роботі форуму брали участь відомі дослідники та громадські діячі з Луцька, Рівного, Острога, Львова та Києва, віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Марек Запур. Він, зокрема, нагадав, що в Україні вступає в дію воєнний стан і у цей момент слід подумати, хто є справжнім ворогом, а хто є справжнім другом, наскільки Україна з Польщею – історично пов’язані. Він думає, що зараз хороший час, щоб відірватися від наших сперечань та подивитися на польсько-українські відносини з перспективи майбутнього.

Виступає Марек Запур

Виступає Марек Запур 

Виступає декан факультету історії, політології та національної безпеки, доктор історичних наук, професор СНУ ім. Л.Українки Анатолій Шваб 

На першому засіданні Волинської платформи діалогу, яке модерував декан історичного факультету Київського університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук, професор Іван Патриляк, з доповіддю «Третя сила» в нагнітанні польсько-українського протистояння» виступив провідний науковий співробітник ІПіЕНД ім. І.Ф. Кураса НАН України Олег Калакура. Він проаналізував роль третіх сил – Радянського Союзу та Німеччини у провокації польсько-українського збройного конфлікту на вирішальному етапі Другої світової війни. Довів, що польські та українські національно-визвольні рухи стали заручниками геополітичних інтересів третіх сил. У виступі було систематизовано факти «підігрівання» польсько-української конфронтації країнами-агресорами. Наголошено, що, окрім неприйняття польською стороною українського самостійницького руху, причиною конфлікту стала співпраця великої кількості поляків з окупаційним німецьким режимом та радянськими партизанами. Було показано, що трагедія була не запланована, а спровокована. Доповідач відзначив роль польсько-українського порозуміння в умовах сучасної експансії Путінської Росії проти України, Польщі та інших пострадянських країн.

Доповідає Олег Калакура 

 

Доповідає доктор історичних наук, професор Володимир Трофимович (Національний університет «Острозька академія») 

 

Дискутує Іван Патриляк 

Модератором третього засідання форуму був головний науковий співробітник ІПіЕНД ім. І.Ф. Кураса НАН України Юрій Шаповал. Він наголосив, що перший крок до порозуміння це вміння вести діалог та вислуховувати аргументи один одного. Тема Волинської трагедії потребує дуже делікатного обговорення, з’ясування, яку роль зіграли нацисти і сталінський режим у розпалюванні польсько-українського конфлікту, який мав фатальні наслідки. Він запропонував доповідачам обговорити план дій, щоб фаза польсько-українського протистояння залишилась у минулому, як жити далі разом не зациклюючись на проблемах, які нас не зближують, а розділяють. 

Виступає кандидат історичних наук, професор кафедри нової та новітньої історії України СНУ ім. Л.Українки Микола Кучерепа 

Доповідає модератор другого засідання, доктор історичних наук, професор Микола Литвин (Інститут українознавства імені Івана Крипякевича НАН України, Львів) 

Учасники загальної дискусії: Іван Патриляк, Юрій Шаповал, Олег Калакура

За підсумками роботи форуми учасники ухвалили резолюцію, в якій запропонували конкретні кроки до українсько-польського порозуміння.