Інститут відвідали музейні працівники та науковці з Південної Німеччини.

11 червня 2018 року до Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України завітала група з 25 вчених, музейних працівників, викладачів університетів, співробітників меморіалів з Баварії. Зустріч була підготовлена і організована Інститутом спільно з Українським центром вивчення історії Голокосту.

Німецькі колеги цікавилися станом досліджень та викладання трагічної історії 20-го століття на теренах України, зокрема, нацистським окупаційним режимом під час Другої світової війни, вивченням долі військовополонених, примусових робітників, євреїв, ромів, інших жертв злочинів націонал-соціалізму на українській землі. Також сферою зацікавлення гостей  Інституту стала сучасна історична політика в Україні, формування відповідальності за пам’ять про минуле.

Інститут представляв на зустрічі провідний науковий співробітник, к.і.н. Анатолій Подольський. Він був також і модератором дуже цікавої, плідної та активної дискусії з науковцями з Німеччини. Колег з Баварії представила п. Катерина Кудин з Людвиг-Максиміліан Університету з Мюнхену (Ludwig-Maximilians-Universitat Munchen). Вона також є координаторкою Німецько-української комісії істориків (Deutsch-Ukrainische Historikerkommission).

Анатолій Подольський та Катерина Кудин

Під час відкритої та активної дискусії було порушено і обговорено цілу низьку питань щодо культури пам’яті в Україні та Німеччині; сучасного стану національних та релігійних меншин у наших країнах; проблем дискримінації, переслідувань за різними ознакам; виховання міжетнічної та міжрелігійної толерантності в українському та німецькому суспільствах.  Особливу стурбованість німецьких гостей викликали вияви антиромського насилля, які  останнім часом сталися в різних містах країни, реакція на цю проблему влади і суспільства. Крім того, німецькі колеги висловили занепокоєння зволіканням українських владних інституцій, в першу чергу Міністерства закордонних справ України, з вступом нашої країни до міжнародної організації IHRA ( International Holocaust Remembrance Allianz – Міжнародна цільова група з дослідження, викладання і вшанування пам’яті жертв Голокосту). Наголошувалося, що вступ Української держави до цієї європейської інституції вже давно на часі.

А. Подольський розповів німецьким колегам про наукову діяльність Інституту, зокрема Центру єврейської історії і культури та про педагогічну і наукову діяльність громадської організації Український центр вивчення історії Голокосту, що тісно співпрацює з Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України.

Колеги з Німеччини виступили з ініціативою більш тісної співпраці з істориками і політологами України, зокрема, з провідними науковцями  Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, Українського центру вивчення історії Голокосту.

Учасники зустрічі