АНАТОЛІЙ ПОДОЛЬСЬКИЙ: „СУЧАСНА РОСІЙСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ – ЦЕ СУЦІЛЬНИЙ ГУЛАГ”

14 листопада 2022 року провідний науковий співробітник відділу етнополітології нашого Інституту, кандидат історичних наук  Анатолій Подольський дав розлоге інтерв’ю Громадському Радіо. Під час дискусії обговорювались питання історичної пам’яті про Другу світову війну, про історію Голокосту.

Чому важливо берегти історичну та культурну пам’ять і чому це було неможливим за часів СРСР? Чому зараз нам допомагає історична пам’ять протистояти ворогу, який хоче знищити нашу державну і культурну ідентичність?

Анатолій Подольський у своєму інтерв’ю зокрема зазначив: „дуже важливо, що відбувається зараз. Російська агресія проти нас ставить під питання викладання історії Другої світової війни, зокрема, історію Голокосту. Зараз ми вже не можемо викладати так, як викладали до 24 лютого 2022 року. Ми приречені на асоціації, порівняння злочинів комунізму та націонал-соціалізму зі злочинами Росії сьогодні”.

Анатолій Подольський під час інтерв’ю 

Також, під час дискусії на Громадському, було акцентовано, що в радянський період тема Голокосту замовчувалася, як і теми українського національного руху, Голодомору, військовополонених, примусових робітників. Люди, їх страждання та горе не цікавило радянський режим. Комуністичній диктатурі було вигідно висвітлювати лише приклади героїзму… Нині ми потерпаємо від російських імперських прагнень, автократичного режиму північного сусіда зокрема й тому, що недостатньо висвітлювали минуле та пам’яттю про нього.

Наприкінці дискусії А. Подольський зазначив: „російська агресія вже триває 8 років і 8 місяців. А ми захищаємось і б’ємо ворога. Ми переможемо. Багато людей віддають життя за Україну. Зараз на фронті багато і українських євреїв. Вони, як і всі громадяни України, боронять власну Батьківщину. Таким чином, ми розуміємо, що біда Голодомору, ГУЛАГу, Голокосту – не чужа історія. Це – наша спільна історія…”

Повний текст та аудіозапис інтерв’ю