ФОРУМ «УКРАЇНА ПОЛІЕТНІЧНА ТА ПОЛІРЕЛІГІЙНА: ПРИКЛАД ЗАКАРПАТТЯ»

Фестиваль національних культур України пройшов в Ужгороді 11-12 грудня. В межах програми Фестивалю відбувся Форум «Україна поліетнічна та полірелігійна: приклад Закарпаття». В залі засідань Закарпатської ОДА працювали два круглі столи за участі експертного середовища, громадських активістів, представників Міністерства культури України та органів місцевого самоуправління: «Єдність різноманіття – запорука стійкого економічного розвитку. Закарпаття як унікальний приклад» та «Етноконфесійна ситуація в Україні та її особливості в Південно-Західному регіоні». На першому круглому столі з презентаційною доповіддю «Державна політика України у етнонаціональній сфері: сучасні пріоритети, внутрішні та зовнішні виклики» виступив доктор політичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, заступник голови Експертної ради Міністерства культури України з питань етнополітики Олег Калакура.

Виступає Олег Калакура

Учасники Форуму

Учасники зібрання обговорили етнополітичні та етнорелігійні проблеми, які актуальні для України загалом і для Закарпаття зокрема. Це питання міграції, тимчасово переміщених осіб, тимчасової міграції (заробітчанства), кадрового голоду, якості освіти мовами національних меншин та змісту освітніх реформ, становище ромської, угорської, словацької, німецької етнічних меншин Закарпатської області, становлення Православної Церкви України, шляхи залучення додаткових коштів для розвитку інфраструктури регіону. Для Закарпаття вагомим завданням залишається розвиток туризму, транскордонної співпраці, налагодження діалогу між етнічними громадами та органами законодавчої та виконавчої влади, місцевого самоврядування щодо збереження культурної спадщини та культурних традицій. Виступаючі наголосили на потребі зберегти у переписних листах Всеукраїнського перепису населення можливість задекларувати етнічне походження (національність), етнічну самоідентифікацію.

Учасники Форуму відвідали Закарпатський обласний художній музей імені Й. Бокшая, Центр культур та громадські організації національних меншин, парафію Святого Георгія Римо-Католицької Церкви та монаше згромадження Ісуса при Мукачівській дієцезії РКЦ, які опікуються майже трьома десятками сиріт та дітей із проблемних сімей. 12 грудня в Обласному українському академічному музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв відбувся концерт, де своє мистецтво представили більше двох десятків аматорських та професійних колективів, які репрезентували культурні традиції етнічних спільнот. Свято вітальним словом відкрили директор Департаменту у справах релігії та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш та заступник голови Закарпатського ОДАОльга Травіна.

Андрій Юраш і Ольга Травіна відкривають Всеукраїнський фестиваль національних культур