ІНТЕРВ’Ю НАУКОВЦЯ НАШОГО ІНСТИТУТУ ВИДАННЮ EUROPEAN INTEREST

„Європейський дослідницький хаб вивчення антисемітизму та розвитку єврейського життя може бути відкритим в Україні” (Інтерв’ю О. Козерода виданню European Interest).

8 травня 2023 року старший науковий співробітник відділу етнополітології нашого Інституту, доктор історичних наук Олег Козерод дав інтерв’ю виданню European Interest. У ньому він високо оцінив зусилля дослідників британського Центру вивчення єврейської політики та Європейського архіву єврейських досліджень у Лондоні, які у квітні спільно випустили на замовлення Європейської Комісії доповідь «Область досліджень сучасного антисемітизму та єврейського життя: робота над створенням європейського дослідницького центру».

Під час інтерв’ю Олег Козерод підтримав ідею початку реалізації завдань Стратегії ЄС щодо боротьби з антисемітизмом та сприяння єврейському життю (2021–2030 рр.) саме зі створення наукового хабу та залучення до цього процесу спеціалістів з Єврейських студій. Він підкреслив, що перш ніж виділяти багатомільйонне фінансування в рамках цієї Стратегії, потрібно за допомогою європейських науковців визначити пріоритети та стратегію, які повинні включати інтереси найбільших єврейських громад як серед країн-членів ЄС, так і країн-кандидатів на вступ до ЄС.

Олег Козерод підтримав рішення Єврокомісії щодо залучення дослідницьких центрів з Великобританії, тому що британський Інститут досліджень єврейської політики та Європейський архів єврейських досліджень у Лондоні добре відомі в ЄС своїм аналізом життя та розвитку єврейських громад. Але разом з тим, підкреслив науковець, європейський дослідницький хаб антисемітизму та розвитку єврейського життя повинен розташовуватися та працювати у континентальній Європі, тому він запропонував відкрити його в Україні, яка є кандидатом на вступ до ЄС. О. Козерод нагадав, що Єврейські студії в Україні розвиваються переважно на базі Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України. Відкриття дослідницького хабу під егідою Єврокомісії в Україні було б логічним з огляду на плани відкриття у Києві Коледжу Європи та інших наукових європейських установ. Дослідник також запропонував власне бачення плану щодо розвитку єврейського життя. На думку науковця, цей план може містити п’ять послідовних кроків. А саме: 1) активізація реституції єврейського майна; 2) відновлення громадянства нащадкам євреїв, незаконно вигнаних із європейських країн; 3) створення законодавства, яке захищатиме права віруючих на робочому місці; 4) захисту права на збереження кошерного способу забою худоби в єврейських громадах; 5) заходів щодо підтримки народжуваності в сучасних єврейських громадах та соціальної підтримки єврейських сімей.

Текст інтерв’ю О. Козерода