Ю. ШАПОВАЛ „НЕПРОЩЕНИЙ. ОЛЕКСАНДР ДОВЖЕНКО І КОМУНІСТИЧНІ СПЕЦСЛУЖБИ”

На сайті Інституту в розділі „Наші видання” розміщено електронну версію книги головного наукового співробітника відділу теорії та історії політичної науки, доктора історичних наук, професора Юрія Шаповала „Непрощений. Олександр Довженко і комуністичні спецслужби”.

Ця наукова праця – результат плідної співпраці з нашими польськими колегами – науковцями  Інституту політичних досліджень Польської академії наук. Ініціатором публікації наукового доробку нашого співробітника став директор Інституту політичних досліджень Польської академії наук, професор Ґжеґож Мотика.

Багаторічна кропітка дослідницька робота нашого колеги над книгою про Олександра Довженка завершилася у червні 2022 року виходом друком у польському видавництві „Volumina. Daniel Krzanowski” ґрунтовного дослідження, крізь призму особливостей епохи та події, вписаних у тогочасний історико-політичний контекст, особистого життя і творчості геніальної людини, якою був Олександр Довженко.

Нещодавно, 28 липня 2022 року, у Варшаві (Польща) відбувся круглий стіл „Дискусія навколо книги Юрія Шаповала “Непрощений. Олександр Довженко і комуністичні спецслужби”” за участі польські й українські науковці – фахівців з історичних та політичних наук.

В авторській післямові, написаній  вже після 24 лютого 2022 року, Юрій Шаповал зазначає: „Сподіваюсь, ця публікація викликатиме не лише співчуття до Олександра Довженка. Мені б цього менш за все хотілося. Сподіваюсь на інше. Довженко постане як жива особа. А живих осіб без недоліків і специфічних рис не буває. Одначе цей живий Довженко, навіть якщо спробувати його оживляти за допомогою чекістських потаємних документів, набагато цінніший за Довженка як нудного забронзовілого кінокласика, яким його робили багато десятиліть”.