ХІ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКА ЗУСТРІЧ: МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, МАЙБУТНЄ

20-23 вересня під патронатом українсько-польського форуму партнерства МЗС України та Республіки Польща відбулася XІ українсько-польська зустріч в Яремче. Вже традиційно її співорганізаторами стали Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України, редакція газети «Kurier Galicyjski» та Фонд «Wolność i Demokracja».

Зустріч в Яремче є однією з найбільш вагомих подій у польсько-українських гуманітарних контактах. Вона стала платформою для висловлення нових ідей, обміну думками, заснування спільних проектів. Під час зустрічі обговорювались проблеми геополітики, безпеки, економіки, а також питання політики історичної пам’яті та проблем спільного протидії внутрішнім та зовнішнім загрозам. У роботі п’яти секцій взяли участь 120 дослідників, журналістів, громадських діячів з обох країн.

Інститут політичних і етнонаціональних досліджень на заході представляли вісім наукових співробітників. У привітальному слові директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України – доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України О. О. Рафальський наголосив на поглибленні контактів між науковими установами України та Польщі, розповів про спільні проекти Інституту разом з Інститутом політичних досліджень ПАН, Польським інститутом у Києві та Представництвом ПАН у Києві. Він запропонував направити дискусію у русло пошуку нових форм та напрямів українсько-польської співпраці та міждержавного діалогу.

Головний модератор секції IV: Співпраця України та Польщі у протидії внутрішнім та зовнішнім загрозам була доктор політичних наук, професор Л. О. Кочубей. В обговоренні вузлових складових українсько-польських відносин взяли доктор політичних наук, професор Г. І. Зеленько, кандидат історичних наук М. В. Горбатюк та доктор політичних наук С. Ю. Римаренко.

Поруч з роботою секцій відбулась низка презентацій наукових книг та проектів. Науковий доробок Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України презентували доктор політичних наук, професор О. Я. Калакура, доктор політичних наук, доцент В. Д. Яремчук, кандидат історичних наук М. В. Горбатюк, кандидат політичних наук А. Ю. Ясінська.

Відкриття ХІ  українсько-польської зустрічі. Виступає Олег Рафальський

Делегація Інституту разом з ректором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника  Ігорем Цепендою

Праці Інституту презентують Микола Горбатюк, Олег Калакура та В’ячеслав Яремчук

Роботу секції IV: “Співпраця України та Польщі у протидії внутрішнім та зовнішнім загрозам” модерує Лариса Кочубей

Виступає Микола Горбатюк

Геополітичні загрози коментує Сергій Римаренко

На завершення зустрічей учасники здійснили сходження на гору Піп Іван Чорногірський, де ознайомилися з роботою Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» та найвищої в Україні високогірної рятувальної станції.

Друга зупинка для відпочинку ­ Смотрицькі водоспади

Маршрут сходження пролягав через гору Вухатий Камінь

Обсерваторія на горі Піп Іван зі сторони Чорногірського хребта

Учасники яремчанських зустрічей Ігор Цепенда, Олег Калакура та Олександр Добржанський на горі Піп Іван