КРУГЛИЙ СТІЛ У ВАРШАВСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

6-7 грудня 2022 року у Варшавському університеті відбулася конференція „Тридцять років розпаду СРСР з перспективи Варшави”.

У рамках конференції відбувся круглий стіл присвячений збройним конфліктам (війнам) на пострадянському просторі та його перспективам, модератором якого була завідувачка відділу політичних інститутів та процесів нашого Інституту, доктор політичних наук, професор, член-кореспондент НАН України Галина Зеленько.

Учасники круглого столу, які представляли Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Казахстан та Узбекистан схарактеризували суть збройних конфліктів, які мають місце у їх країнах, співвідношення внутрішніх та зовнішніх передумов цих конфліктів.

Під час круглого столу

Основна увага учасників круглого столу була прикута до впливу російської воєнної агресії проти України на суспільно-політичні трансформації на пострадянському просторі. Учасники погодилися, що від того, як закінчиться російсько-українська війна залежатиме майбутнє того геополітичного простору, який постане з так званого „пострадянського”, включаючи території нинішньої Росії. Ймовірно російська військова агресія вже запустила дезінтеграційні процеси на цих територіях, оскільки ці країни задля самозбереження з одного боку нібито маневрують у цьому військовому конфлікті, не приймаючи чию б то не було сторону, а з другого – їх суспільства, з огляду на небезпеки для їх незалежності, розуміють потенційну небезпеку російської експансіоністської політики.