КРУГЛИЙ СТІЛ „УКРАЇНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО І ПАМ’ЯТЬ ПРО ГОЛОКОСТ: ДОСВІД СУЧАСНОЇ ВІЙНИ ПРОТИ УКРАЇНИ”

27 січня 2023 року у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту в Інституті політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України відбувся ХVІ круглий стіл „Українське суспільство і пам’ять про Голокост: досвід сучасної війни проти України”. Співорганізаторами наукового круглого столу виступили Український центр вивчення історії Голокосту, Goethe-Institut в Україні за підтримки проєкту „Вчимося пам’ятати” єврейської громади м. Дюссельдорф.

У 2005 році Генеральна асамблея ООН прийняла Резолюцію №60/7, в якій проголосила 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту. Резолюція наголошує на важливості освітньої та просвітницької роботи для того, аби засвоїти уроки Голокосту та запобігти проявам ненависті, фанатизму, расизму та упереджень у майбутньому. На державному рівні Україна приєдналася до відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту у 2011 році. Відповідно до постанови Верховної Ради України від 05.07.2011 № 3560-VI „Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру” в Україні щорічно 27 січня відзначається День пам’яті жертв Голокосту. Неурядові наукові та освітні інституції України долучились до відзначення цього дня одразу після ухвалення Резолюції ООН.

Учасники круглого столу хвилиною мовчання вшанували память жертв Голокосту та жертв сучасної війни проти України

Цьогорічний круглий стіл „Українське суспільство і пам’ять про Голокост” відбувався в умовах повномасштабної війни, розв’язаної проти нашої держави російським агресором. Саме тому акценти всіх доповідей і обговорень були продиктовані часом і об’єктивними обставинами. У фокусі, як завжди, були сучасні дослідження і освітні методики в цій царині, питання вшанування пам’яті жертв Голокосту, протидії дискримінації, антисемітизму, ромофобії, будь-яким проявам геноциду. До участі в роботі круглого столу запрошені провідні науковці, освітяни, громадські діячі та офіційні особи, що представляли різні регіони країни: Харків, Одесу, Рівне, Житомир, Черкаси, Полтаву, столицю.

Виступає Олександр Майборода

Відкрив круглий стіл заступник директора з наукової роботи нашого Інституту, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України Олександр Майборода. У своїй промові він наголосив, що Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України завжди підтримував студії з єврейської історії та культури, зокрема дослідження з історії Голокосту, збереження пам’яті про жертви Голокосту в сучасній Україні, етнополітичні аспекти цієї проблематики. Особливі виклики в цій царині маємо тепер, під час російського нападу на нашу країну, підкреслив професор О. Майборода.

Одним з доповідачів круглого столу був провідний науковий співробітник відділу політичної культури та ідеології Інституту, доктор історичних наук, професор Юрій Ніколаєць. Він виступив з доповіддю „Історична пам’ять про Другу світову війну: маніпуляції в умовах російської агресії”. У фокусі цього виступу був аналіз сучасних фальсифікацій сюжетів історії Другої світової війни з боку країни-агресора. Саме викривлена історія тієї війни є одним з наріжних каменів антиукраїнської пропаганди ворога, яка весь час війни їм активно експлуатується.

Виступає Юрій Ніколаєць

Однією з центральних доповідей круглого столу був виступ докторки філософських наук, професорки кафедри філософії Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, кураторки платформи культури пам’яті „Минуле / Майбутнє / Мистецтво” Оксани Довгополової. Доповідачка презентувала тему „Взаємні віддзеркалення ″остаточних рішень″: пам’ять про Голокост в оптиці російсько-української війни”. Йшлося про нинішні виклики для української академічної гуманітарної науки та історичної освіти щодо відповідальних і фахових порівнянь злочинів націонал-соціалізму, комунізму та сучасної російської ідеології та практики.

Під час роботи круглого столу

Модерував круглий стіл провідний науковий співробітник відділу етнополітології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, кандидат історичних наук Анатолій Подольський. Під час закриття круглого столу модератор підкреслив, що пам’ять про минуле, відповідальність за пам’ять про нього тепер – під час війни – також є зброєю. Здатність за нинішніх умов, коли російський агресор щодня руйнує наше життя, пам’ятати жертви Другої світової війни, зокрема жертви Голокосту, є свідченням сили нашого духу. Ми живемо на своїй землі, шануючи минуле та виборюючи прямо зараз своє право на життя у вільній країні, де людське життя, свобода, права людини, гідність є незаперечними цінностями.  

Всі виступи круглого столу «Українське суспільство і пам’ять про Голокост: досвід сучасної війни проти України» мають відеозаписи (кожна доповідь записана окремо) доступні для перегляду на платформі YouTube.

 Програма круглого столу

Докладніше про круглий стіл

Фотогалерея