МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ У СЕЙМІ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА

23 лютого 2023 року у Сеймі Республіки Польща відбулась міжнародна конференція „Імперіалізм під знаком двоголового орла і червоної зірки. Жертви російського комунізму та імперіалізму у ХХ столітті”. Захід, приурочений річниці початку широкомасштабної агресії Росії проти України, був організований за ініціативи маршалка (спікера) Сейму Ельжбети Вітек та директора Інституту національної памʼяті Польщі Кароля Навроцького.

У контексті річниці російської агресії проти України конференція мала на меті показати на прикладах історичного досвіду кількох країн обґрунтованість такої тези Юзефа Пілсудського: „Незалежно від того, яким буде її уряд, Росія є запеклим імперіалістом. Це основна риса її політичного характеру”.

Насамперед ішлося про Україну, яка боронила свій суверенітет у 1917–1921 роках, а також – про боротьбу з більшовизмом балтійських народів у 1918–1921 роках і про спротив народів Закавказзя російським більшовикам і білогвардійцям у 1917–1921 роках. Спеціальну увагу було приділено укладеному у квітні 1920 року польсько-українському союзу. Він був першою спробою створити під егідою Польщі блок союзних держав між Балтією та Чорним морем, що дозволило зупинити російський експансіонізм. Ця тематика була представлена й обговорювалась на першій секції конференції. На другій секції йшлося про „польську операцію” НКВД 1938 року, про радянські репресії проти польських громадян у 1939–1944 роках, а також про репресивні акції комуністичного режиму проти громадян Східної Європи у 1944–1989 роках.

На конференції з доповіддю на тему „Україна: захист суверенітету у 1917–1921 роках” виступив головний науковий співробітник відділу теорії та історії нашого Інституту, доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал. Участь у роботі конференції взяли науковці з Латвії, Грузії, Польщі, депутати Сейму, дипломати, представники громадськості.

Учасники конференції 

На фото  зліва направо: професор Ерікс Єкабсонс (Латвія), доктор історії Даріш Роґут (Польща), доктор історії Мирослав Шумило (Польща), доктор історії Ян Шумський (Польща), професор Юрій Шаповал, Посол України в Польщі Василь Зварич, професор Мікаел Бахтадзе (Грузія)