МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ: „ВЧИМОСЯ З МИНУЛОГО ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО? ЯКИЙ ПІДРУЧНИК З ІСТОРІЇ ПОТРІБЕН ЄВРОПІ ХХІ СТОЛІТТЯ?”

15–16 вересня 2022 року в Парижі у Паризькому науковому центрі Польської академії наук відбулась міжнародна конференція на тему „Вчимося з минулого для майбутнього? Який підручник з історії потрібен Європі ХХІ століття?”.

Конференція була запланована як чергова зустріч істориків-науковців та викладачів історії в рамках проєкту Інституту Георга Екерта з міжнародного дослідження шкільних підручників у місті Брауншвайг (Німеччина), започаткованого у квітні 2022 року. Паризька конференція підбивала підсумки реалізації франко-німецького та польсько-німецького проєктів, а також інших проєктів, спрямованих на створення транснаціональних матеріалів (підручників) для викладання історії. Під час конференції аналізувались методи розповідей про історію Європи в транснаціональних підручниках, їх застосування в дидактиці історії на рівні шкільної освіти в різних країнах Європейського Союзу.

Під час роботи конференції

Учасниками конференції стали науковці  з Німеччини, Франції, Польщі, України, Молдови, Сербії, Ізраїля – історики, політологи, публічні інтелектуали, люди, пов’язані зі світом політики та культурної дипломатії, які були чи є залученими до різних транснаціональних проєктів викладання історії. До роботи конференції долучилися викладачі закладів вищої освіти Німеччини, Польщі та Франції.

У роботі конференції взяли участь і виступили з доповідями співробітники відділу теорії та історії політичної науки нашого Інституту – доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал та кандидат політичних наук Оксана Зорич.

Юрій Шаповал, Оксана Зорич разом з одним з організаторів конференції професором Марцином Вятром

Організатори конференції прагнули визначити можливі сфери співпраці та ініціативи, що виходять за межі території країн ЄС. Нинішня війна в Україні та переговори про членство України в ЄС спонукали замислитися над створенням проєкту розробки матеріалів для викладання історії України в ширшому контексті європейської історії, які могли б використовуватися як в Україні, так і в країнах ЄС.