МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ „ВІЙНИ В УКРАЇНІ У ХХ ТА ХХІ СТОЛІТТЯХ: ЗАСОБИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ, ЕКСПЕРТИ, ДЕЗІНФОРМАЦІЯ”

20-21 жовтня 2022 року в місті Регенсбург (Німеччина) в Інституті східних і південно-східних європейських досліджень (Leibniz-Institut für Ost- und Südosteuropaforschung Regensburg) відбулась міжнародна наукова конференція на тему „Війни в Україні у ХХ та ХХІ століттях: засоби масової інформації, експерти, дезінформація”. Крім згаданого Інституту співорганізатором конференції був Одеський національний університет імені І. І. Мечнікова.

Ключова роль у підготовці цього наукового форуму належить Німецько-українській комісії істориків (вона щорічно організує такого роду міжнародні зібрання науковців). Одним із багаторічних членів цієї комісії є головний науковий співробітник відділу теорії та історії політичної науки нашого Інституту, доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал. Він входив до організаційного комітету і був учасником конференції.

Група учасників конференції

Олександр Панкіев (Едмонтон, Канада), Олена Бачинська (Одеса), Ольга Коляструк (Вінниця), Юрій Шаповал (Київ), Ольга Білобровець (Житомир), Вікторія Венгерська (Житомир), Поліна Барвінська (Одеса), Сергій Стельмах (Київ), Ігор Щупак (Дніпро)

Наукова конференція мала метою: проаналізувати інформаційні та дезінформаційні кампанії (з потенціалом легітимізації та делегітимізації), оцінити роль імперських, колоніальних і постколоніальних наративів за умов воєнних дій, показати репрезентації в ЗМІ відповідних супротивників війни та образів ворогів, а також вказати на медіаформи (візуальні, акустичні, текстові медіа). У роботі конференції взяли участь науковці з України, Німеччини, Канади, Ізраїлю, США.

Засідання Німецько-українська комісії істориків, 22 жовтня 2022 року

Після конференції відбулося робоче засідання Німецько-українській комісії істориків. У звʼязку із закінченням визначених статутом Комісії каденцій були переобрані її співголови. Замість професора Мартіна Шульце-Весселя співголовою обрано професора Ґвідо Гаусмана. Співголовою від української частини замість професора Ярослава Грицака обрано професора Ґелінаду Грінченко.