МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ „ТРАНСФОРМАЦІЯ СИСТЕМИ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ”

З метою вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, з нагоди відзначення річниці від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей Указом Президента України В. Зеленського в Україні встановлено День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, який відзначається щороку 26 лютого.

До Дня спротиву окупації Автономної республіки Крим та м. Севастополя – 23 лютого 2023 року – в Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбулася Міжнародна науково-практична конференція „Трансформація системи міжнародних відносин в умовах російсько-української війни”. Серед співорганізаторів конференції – Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України.

Програма Міжнародної науково-практичної конференції

Вітаючи учасників конференції від імені співорганізаторів, заступник директора з наукової роботи Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України  Олександр Майборода зазначив, що сьогодні йде боротьба за виживання не тільки України, а й існуючої міжнародної системи, це боротьба за політичний клімат планети, боротьба з тоталітарними та авторитарними режимами, які не здатні розв’язувати нагальні проблеми сучасності. Науковець наголосив на тому, що цивілізація розвивається вже не за релігійним принципом, а за принципом демократичності чи недемократичності, належності чи неналежності до демократії. У цьому суть загальної світової дискусії сьогодення.

Виступає Олександр Майборода

На секційному засіданні конференції, яке проходило під керівництвом доктора історичних наук, професора кафедри міжнародних відносин і суспільних наук НУБіП України Олени Любовець, з доповіддю „Вплив реформи децентралізації на процес євроінтеграції України” виступив старший науковий співробітник відділу теорії та історії політичної науки Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, кандидат історичних наук Микола Горбатюк. Особливу увагу у своєму виступі науковець приділив актуальним питанням впливу реформи децентралізації на процес європейської інтеграції України.

Виступає Микола Горбатюк

Загалом, в роботі конференції взяли участь понад 300 науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти України, науковців академічних установ, дипломатів, державних та громадських діячів. Серед учасників – представники 22 регіонів України, 6 країн світу (Польщі, Сполученого Королівства Великої Британії й Північної Ірландії, Молдови, Румунії, Індії, Німеччини).