МІЖНАРОДНИЙ КРУГЛИЙ СТІЛ ЕКСПЕРТІВ „УКРАЇНСЬКА ДІАСПОРА: ЧЕРЕЗ КУЛЬТУРУ ДО ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ ТА БЕЗПЕКИ”

З нагоди 30-ї річниці визнання Угорщиною незалежності України та річниці підписання Будапештського Меморандуму в Будапешті 4 грудня 20121 року відбувся міжнародний круглий стіл експертів «Українська діаспора: через культуру до взаєморозуміння та безпеки». Ініціатором проведення форуму виступила українська громада угорського міста Дунауйварош за підтримки адміністрації міста та „Фонду української культури Угорщини”. Співорганізатором заходу з українського боку виступала громадська організація „Центр аналізу регіональних ризиків”.

Метою форуму було об’єднання зусиль експертного середовища та європейської громадськості задля прискорення інтеграції України в загальноєвропейський та євроатлантичний простір.

З вітальним словом перед учасниками заходу виступила Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині Любов Непоп. Вона наголосила на важливості єднання українців за кордоном: „Для нас надзвичайно важливо, щоб українці за кордоном зберігали свою єдність, сприяли розвитку відносин України з державами, в яких вони проживають, і допомагали мобілізації міжнародного співтовариства на підтримку України”.

В роботі наукового заходу взяли участь угорські та українські науковці, експерти аналітичних центрів та дослідницьких установ, представники інститутів громадянського суспільства, засобів масової інформації.

Участь у роботі круглого столу взяла завідувачка відділу Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса, член-кореспондент НАН України Галина Іванівна Зеленько.

Учасники наукового зібрання наголошували на тому, що 27 років тому Україна позбулася статусу ядерної держави, розраховуючи на захист та підтримку з боку США, Великої Британії та Росії, а натомість отримала захоплення Росією Криму, війну на тимчасово окупованих територіях Донецької та  Луганської областей. Про Будапештський меморандум, вважають учасники круглого столу, особливо варто згадувати нині – в контексті нової ймовірної російської військової агресії.

Галина Зеленько наголосила та тому, що Будапештський меморандум – це не лише про гарантії безпеки для конкретної держави – України, а й про політику нерозповсюдження ядерної зброї. Фактично невиконання своїх зобов’язань країнами-підписантами Будапештського меморандуму руйнує філософію Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Тому відкидати його було б неправильно, навпаки – важливо, щоб ідеї Будапештського меморандуму не зникали з публічного дискурсу.

Учасники круглого столу

Про необхідність об’єднання у протистоянні російській агресії дипломатичних, політичних, економічних та військових зусиль та забезпечення регіональної стабільності йшлося у виступах  Джеймса Шеррі, Александра Дулеби, Валерія Кравченко, Світлани Мітряєвої, Олексія Їжака, Володимира Приходько, Одраша Родноті, Ілдико Еперйеші, Наталії Никифорак та ін.