Науковий семінар для аспірантів і молодих вчених «Геноцид євреїв Європи: історичні перспектива та підходи до вивчення».

В Інституті політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України відбувся науковий семінар для аспірантів і молодих вчених «Геноцид євреїв Європи: історичні перспектива та підходи до вивчення». Його організаторами стали Центр єврейської історії та культури ІПіЕНД ім. І.Ф.Кураса та Український центр вивчення історії Голокосту. Підтримка заходу здійснювалася Посольством Німеччини в Україні.

Проблематика семінару стосувалася питань дослідження і викладання історії Голокосту в Європі та в Україні та формування культури пам’яті про жертви націонал-соціалізму в сучасному європейському гуманітарному просторі, зокрема, порівняння меморіальної культури в Україні та Німеччині. Учасниками цього заходу були 15 молодих науковців з провідних університетів України. Історики, політологи  з вищих навчальних закладів Києва, Львова, Харкова Хмельницького, Дніпра, Рівного представили свої методичні та наукові розробки щодо бачення викладання теми Голокосту в сучасній Україні.


Відкриття семінару. Виступає Анатолій Подольський

Семінар став четвертим, завершальним етапом річного Освітнього курсу для аспірантів і молодих вчених під назвою «Геноцид євреїв Європи: історичні перспектива та підходи до вивчення». Першим з них був семінар, що відбувся у Києві навесні цього року та включав в себе лекції та практичні заняття з проблематики сучасної культури пам’яті про злочини комуністичного і нацистського тоталітарних режимів в Україні. Тоді учасники курсу отримали можливість відвідати меморіальні місця в Києві: Національний музей історії України у Другій світовій війні; Національний історико-меморіальний заповідник «Биківня»; меморіальні терени Бабиного Яру. Другий етап Освітнього курсу тривав з травня по вересень 2017 року і відбувався у формі дистанційного навчання. Учасники отримали літературу з проблематики історії Голокосту та культури пам’яті про жертви тоталітаризмів і працювали з джерелами. Третя частина наукового проекту проходила в Берліні. Семінар в столиці Німеччини (10-15 вересня 2017 року) був присвячений проблематиці дослідження історичного і психологічного контексту поведінки злочинців в часи панування нацизму в Німеччині, а також сучасній культурі пам’яті про жертви націонал-соціалізму, зокрема жертви Голокосту. Молоді українські науковці, як і у Києві, відвідали меморіальні місця і музеї Берліну:  Єврейський музей, Музей Топографії терору, Меморіал вбитим євреям Європи.

Власне, захід 17 листопада в Інституті політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, став четвертою, заключною частиною проекту. На семінарі були представлені результати річної роботи групи молодих вчених. Перед учасниками з лекціями виступили провідний науковий співробітник відділу теорії та історії політичної науки Інституту Анатолій Подольський, викладач Національного університету Києво-Могилянської Академії, відомий києвознавець Владислава Осьмак. Привітав учасників Освітнього курсу голова Консульсько-правового відділу Посольства Німеччини в Україні Єнц Краусс-Массе.


Владислава Осьмак

Учасники заходу дійшли висновку, що такі міжнародні освітні та наукові проекти для молодих вчених мають важливе значення та сприяють розвитку соціогуманітарної науки в Україні.

Зі свого боку Інститут політичних і етн