ОНЛАЙН-КОНФЕРЕНЦІЯ У ПРИКАРПАТСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

15 квітня 2021 р. у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася Всеукраїнська наукова онлайн-конференція «Олександр Карпенко – видатний український історик, педагог, суспільний діяч» присвячена 100-річчю від дня народження видатного українського історика, педагога і суспільного діяча. Він увійшов в історіографію як дослідник українського національного руху першої половини ХХ ст., зробив визначний внесок у вивчення історії Західно-Української Народної Республіки.

Одним зі співорганізаторів конференції був наш Інститут, адже наукова діяльність О. Карпенка була тісно пов’язана з нашою науковою установою – він тривалий час очолював Науковий центр дослідження українського національно-визвольного руху (спільний підрозділ Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника та Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України).

Відкриваючи конференцію, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, згадуючи Олександра Карпенка, зазначив: «Це була непересічна постать, бо в той важкий час зробити виклик системі, отримати удар від системи й вистояти, могла тільки людина непересічна. Коли ми пам’ятаємо про своїх вчителів, ми маємо майбутнє».

В роботі конференції взяли участь співробітники Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України – головний науковий співробітник, доктор історичних наук, професор Тетяна Бевз і провідний науковий співробітник, доктор політичних наук В’ячеслав Яремчук.

Тетяна Бевз

У доповіді на тему «Політична еліта в умовах революцій: погляд із сьогодення» Тетяна Бевз зазначала, що творення та функціонування держави завжди залежало від якості політичної еліти або, як її називали у різні часи: аристократії, провідної верстви, політичного класу. Упродовж віків «ахіллесовою п’ятою» українського державотворення була і залишається якість національної політичної еліти. Ця проблема була нагальною у період українських визвольних змагань 1917–1921 рр., залишається невирішеною й у наші буремні часи.

Наукова конференція в Івано-Франківську, по суті, продовжує цикл наукових заходів за участі Інституту, під час яких напередодні 30-ї річниці державної незалежності України науковці аналізують та обговорюють фундаментальні проблеми українського державотворення.