ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ “ГОЛОДОМОР 1932-1933 РОКІВ. УКРАЇНСЬКИЙ ГЕНОЦИД”.

 

 

 

7 серпня 2019 року у столиці Арґентини місті Буенос-Айрес на юридичному факультеті Буенос-Айреського університету відбулась презентація науково-документальної книги “Голодомор 1932-1933 років. Український Геноцид”.

Це перше у Латинській Америці іспаномовне видання, присвячене голоду  в Україні. Воно має близько 400 сторінок і понад 70 ілюстрацій. Книга містить перекладені іспанською мовою розвідки професора, доктора історичних наук Юрія Шаповала, а також документи і матеріали з кількох фахових видань за документами Галузевого архіву Служби безпеки України. Частина текстів, що увійшли до книги, перекладена з публікації «Wielki Głód na Ukrainie 1932-1933», що є 7 томом спільної польсько-української видавничої серії і готується під еґідою і коштом Інституту національної пам’яті Польщі. Згадані тексти іспанською мовою переклав доктор права Ярема Тауридзький.

 Участь у презентації взяли член польсько-української робочої групи, професор Юрій Шаповал і заступник директора Бюро історичних досліджень Інституту національної пам’яті Польщі, член польсько-української робочої групи доктор історії Єжи Беднарек.

Презентація стала можливою завдяки енергійній підтримці професора, директора Департаменту соціальних наук юридичного факультету Університету Буенос-Айреса Рікардо Рабіновича-Беркмана, а також за сприяння Секретаря з прав людини і культурного плюралізму Федерального уряду Арґентини Клаудіо Авруха. Обидва у своїх виступах підкреслювали важливість знань про трагедію, що її пережив український народ, важливість дотримання прав і свобод людини.

Клаудіо Аврух (ліворуч) і Рікардо Рабінович-Беркман під час презентації.

 Під час презентації, модератором якої був маґістр Олег Яхно, доповіді виголосили: Ярема Тауридзький (“Чому і як було реалізовано видання про Голодомор в Україні для читачів в Арґентині”), Єжи Беднарек (“Документи з архіву Інституту національної пам’яті Польщі про Голодомор 1932-1933 років в Україні”), доктор історії Олег Воловина (“Демографічні аспекти дослідження Голодомору”), Юрій Шаповал («Значення документів радянської спецслужби для розкриття невідомих аспектів голоду 1932-1933 років в Україні»).

Під час презентації.

Участь у презентації взяли Посол України в Арґентині Юрій Дюдін і радник Посольства Польщі в Арґентині Ґжеґож Собачинський.

Зліва направо: Юрій Шаповал, Рікардо Рабінович-Беркман, Єжи Беднарек, Юрій Дюдін.