ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ «ІНТЕРПРЕТАЦІЇ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО КОНФЛІКТУ В ЗАХІДНИХ НАУКОВИХ ТА ЕКСПЕРТНО-АНАЛІТИЧНИХ ПРАЦЯХ».

20 травня 2020 року науковці Інституту Володимир Кулик, Микола Рябчук і Світлана Набок узяли участь в онлайн-презентації книги «Інтерпретації російсько-українського конфлікту в західних наукових та експертно-аналітичних працях». У монографії викладено результати дослідження, яке під керівництвом Володимира Кулика було виконано в рамках цільової програми наукових досліджень НАН України «Соціокультурний простір України у формуванні національної стратегії: територіальні ідентичності, ідентифікаційні символи, ментальні практики». Такий формат проекту дав змогу долучити до його виконання не лише науковців Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, як головної установи, але й дослідників з інших установ: Надію Коваль із Ради зовнішньої політики «Українська призма» та Катерину Зарембо з Центру «Нова Європа».

Члени дослідницького колективу проаналізували присвячені російсько-українському конфліктові та пов’язаним із ним проблемам публікації в наукових виданнях, на сайтах дослідницьких центрів та в журналах політичних коментарів США, Великої Британії, Німеччини, Франції, Італії, Греції та Польщі за 2014-2019 роки. Проведений аналіз зосереджувався на назвах, що їх автори розглянутих праць дають цьому конфліктові, певних способах його обрамлення, мовних засобах, якими воно забезпечується, та рекомендаціях, що їх автори дають західним урядам і міжнародним структурам.

Відзначивши загалом прихильне ставлення до України американських, британських, польських і німецьких аналітиків, учасники проекту водночас виявили недостатню поінформованість і певну упередженість багатьох експертів із Франції, Італії та Греції. Підсумовуючи своє дослідження, автори сформулювали деякі рекомендації українському урядові щодо ефективнішого захисту національних інтересів у міжнародній комунікації.

З повною версією презентації можна ознайомитися за посиланням: https://www.facebook.com/PrismUA/videos/2662533430702164/

Текст книги можна завантажити тут: https://ipiend.gov.ua/publication/interpretatsiia-rosijsko-ukrainskoho-konfliktu-v-zakhidnykh-naukovykh-i-ekspertno-analitychnykh-pratsiakh/?fbclid=IwAR3ESAed6OHTa6Z853HrbTGuu9zAb5F2DwONKMV0kqQWq3CAkt4prM_NkLU