ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ В. КУЛИКА „МОВНА ПОЛІТИКА В БАГАТОМОВНИХ КРАЇНАХ. ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД ТА ЙОГО ПРИДАТНІСТЬ ДЛЯ УКРАЇНИ”

10 червня 2021 року під егідою Наукового товариства імені Шевченка в Америці (НТШ-А) відбулася онлайн-презентація щойно виданої книжки нашого колеги – головного наукового співробітника відділу етнополітології Володимира Кулика „Мовна політика в багатомовних країнах. Закордонний досвід та його придатність для України”. НТШ-А разом із Українським Фулбрайтівським колом фінансово підтримали публікацію книжки видавництвом „Дух і літера”. Крім автора, в презентації взяли участь провідний науковий співробітник відділу етнополітології Микола Рябчук та професорка антропології Університету штату Вашингтон (Сієтл, США) Лада Біланюк.

Володимир Кулик розповів про задум і завдання книжки та головні висновки з проведеного в ній аналізу. Він наголосив на неадекватності поширених в Україні уявлень про мовну політику різних багатомовних країн та можливість перенесення їхніх підходів в українську практику. Він пояснив, що ставив за мету розповісти українським читачам про особливості мовної політики в різних країнах світу й з’ясувати головні чинники її успіху чи невдачі. Щодо можливості застосування досвіду інших країн в Україні, то автор книжки керувався настановою, що запозичувати можна тільки ті зразки, які стали спішними за досить подібних суспільних умов. Тому в останньому розділі книжки він аналізує ступінь подібності України до тих чи інших розглянутих країн і робить висновок про обмежену можливість застосування їхнього досвіду, хоч і вказує кілька аспектів, які варто брати до увазі в українській мовній політиці.

Лада Біланюк та Микола Рябчук відзначили аналітичну глибину книжки Володимира Кулика та її важливість для кращого розуміння в Україні досвіду різних країн та подолання спрощених уявлень про можливість його запозичення. Вони також поставили авторові кілька запитань, які модератор дискусії Василь Махно доповнив запитаннями від глядачів. Презентація завершилася короткою дискусією між учасниками щодо цих запитань.

Відеозапис презентації

Замовити книжку можна на сайті видавництва „Дух і літера”