„СТАН СПРАВ З АНТИСЕМІТИЗМОМ У ЄВРОПІ БЕЗПОСЕРЕДНЬО ПОВ’ЯЗАНИЙ З РОЗВИТКОМ ЄВРЕЙСЬКИХ СТУДІЙ” (ІНТЕРВ’Ю ВИДАННЮ EU MORNING POST)

19 квітня старший науковий співробітник відділу етнополітології нашого Інституту, доктор історичних наук Олег Козерод дав інтерв’ю бельгійському виданню EU Morning Post. У ньому він позитивно оцінив Європейську стратегію боротьби з антисемітизмом і розвитку єврейського життя на 2021–2030 роки. Науковець підкреслив, що нині 27 країн ЄС успішно адаптують Стратегію до своїх національних особливостей і найближчим часом в Об’єднаній Європі розпочнеться її реалізація. Це, на думку вченого, дозволить кардинально покращити ситуацію з антисемітизмом та пожвавити розвиток єврейської культури та релігійного життя завдяки державній підтримці.

Під час інтерв’ю Олег Козерод звернув увагу на той факт, що ситуація з антисемітизмом у ЄС безпосередньо пов’язана з тією інформацією про єврейську історію та культуру, яку отримує суспільство. Тому, на думку дослідника, стан справ з антисемітизмом у Європі безпосередньо пов’язаний із розвитком Єврейських студій.

Олег Козерод

Науковець підкреслив, що Україна, у формуванні національної політики, рухається тим же шляхом, що і країни ЄС, а Єврейські студії в країні продовжують, попри війну, динамічно розвиватися. О. Козерод відзначив вагомий внесок у цей розвиток Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України.

Вчений зазначив, що сьогодні робляться певні кроки щодо боротьби з антисемітизмом у рамках програми Erasmus+, проте вони передбачають зростання активності молодіжних організацій та школярів у сфері збереження пам’яті про Голокост, при цьому частину фінансування Стратегії можна було б направити на розвиток саме Єврейських студій. Науковець відзначив високий рівень роботи європейських законодавців, які розробили Стратегію боротьби з антисемітизмом і розвитку єврейського життя, на яку рівняються в інших країнах, зокрема в США, де уряд працює над подібним документом.

Текст інтерв’ю О. Козерода