„УТВЕРДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ”: НАУКОВИЙ ЗАХІД В КИЇВСЬКОМУ БУДИНКУ ВЧЕНИХ НАН УКРАЇНИ

22 лютого 2023 року в Київському Будинку вчених НАН України відбулося засідання наукового дискусійного клубу „Культурно-історичні діалоги” на тему „Утвердження української ідентичності”.

З науковою доповіддю Утвердження української ідентичності в умовах повномасштабної війни: виклики та загрози” на засіданні виступила доктор історичних наук, професор,  головний науковий співробітник відділу теорії та історії політичної науки нашого Інституту Тетяна Бевз.

Доповідачка наголосила на актуальності питання утвердження української ідентичності, особливо нині – в  умовах повномасштабної війни РФ проти нашої держави, коли виникла реальна загроза втрати суб’єктності України. На думку науковиці, війна стала своєрідним тестом на стійкість суспільства, спроможність державних та політичних інститутів, національну згуртованість.

Доповідає Тетяна Бевз

У доповіді акцентувалося на  аналізі маркерів ідентичності (мова, культура, релігія, цінності, історична пам’ять, політика, цивілізаційний вибір). Йшлося й про те, що повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну створило нову реальність, зміцнивши почуття політичної єдності, утвердивши суб’єктність України та національну ідентичність. Українці довели собі та іншим, що вони існують як нація, яка має громадянську і національну ідентичність і здатні захищати свою незалежність, територіальну цілісність і соборність.

Війна Росії проти України істотно вплинула на свідомість українців. Вона трансформувала нашу систему цінностей, змінивши оцінки минулого, ставлення до деяких знакових історичних особистостей, а також до впливових інституцій, які ще недавно мали велику довіру й авторитет.

Під час роботи наукового дискусійного клубу

У роботі дискусійного клубу взяли участь понад 30 науковців – філософи, психологи, історики, політологи. До участі в роботі наукового заходу долучилися й наукові співробітники нашого Інституту – доктор політичних наук, професор Юрій Шайгородський та доктор політичних наук, доцент В’ячеслав Яремчук.