Виїзне засідання Експертних рад Міністерства культури України у Запоріжжі

30 жовтня у Запоріжжі відбулося спільне виїзне засідання Експертної ради з питань етнополітики та Експертної ради з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій Міністерства культури України. У заході, що пройшов у Запорізькій облдержадміністрації, брали участь співробітники департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України та департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації, провідні науковці, фахівці з питань етнополітики та міжнаціональних відносин різних науково-дослідних установ, вишів, представники інститутів громадянського суспільства та релігійних громад. Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України на засіданні представляли заступник голови Експертної ради з питань етнополітики, доктор політичних наук, професор, провідний науковий співробітник відділу національних меншин Олег Калакура  та керівник робочі групи Експертної ради з питань етнополітики, доктор політичних наук, професор, завідувач відділу етнополітології Віктор Войналович.

У своєму виступі В. Войналович наголосив на передумовах утворення і  визнання Єдиної помісної Української Православної Церкви. Він відзначив, що духовне єднання є запитом українського народу та завданням держави у сфері міжконфесійних відносин.

Віктор Войналович

Керівник робочі групи Експертної ради з питань етнополітики, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри соціальної і гуманітарної політики Національної академії державного управління при Президентові України Володимир Трощинський разом з Олегом Калакурою представили проект Концепції державної етнонаціональної політики, у якому визначено зміст і напрями державної етнонаціональної політики, запропоновано впровадження у законодавство універсального понятійного апарата, єдиних принципів, цілей, механізмів впровадження політики держави в етнополітичній сфері і який має стати основою удосконалення чинного та формування нового законодавства у сфері міжетнічних відносин, відповіли на питання представників національно-культурних товариств Запорізької області.

Володимир Трощинський та Олег Калакура

Учасники засідання зустрілись з представниками національно-культурних товариств, відвідали релігійні громади, ознайомилися з реалізацією Плану міжкультурної інтеграції міста Мелітополь на 2015-2020 рр., який ще у 2008 р. приєднався до програми Ради Європи «Інтеркультурні міста», роботою Етнографічного караїмського центру «Кале» та роботою історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» Національного заповідника «Хортиця».

Синагога Гіймат-Роза

 

У приміщенні недільної школі вірменської громади Запоріжжя

У Кафедральному Соборі Святої Трійці

Собор Бога Отця Милосердного