XIV УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКА ЗУСТРІЧ „ВІЛЬНІ З ВІЛЬНИМИ, РІВНІ З РІВНИМИ”

23­–26 вересня у Яремче відбулася XIV українсько-польська зустріч «Вільні з вільними, рівні з рівними» (до 30-ліття визнання Республікою Польща незалежності України). Цей регулярний науковий форум вже 14 рік поспіль збирає разом для обміну думками відомих українських і польських експертів, дипломатів та науковців. Цього року до його роботи долучилися близько 50 учасників. Організаторами виступили: Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, Фонд „Свобода та Демократія” (Республіка Польща), Варшавський університет та тижневик „Кур’єр Галіційський”.

 

Нинішня українсько-польська зустріч складалися з п’яти дискусійних панелей, які тривали два дні поспіль. Захід розпочався з урочистих привітань учасникам з боку, зокрема, міністра, вповноваженого Уряду з питань Полонії і Поляків на Сході Яна Джєджічака, директора Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, віцепрезидента НАН України, члена-кореспондента НАН України Олега Рафальського, Надзвичайного і Повноважного посла Республіки Польща в Україні Бартоша Ціхоцкі, першого заступника голови Івано-Франківської обласної ради Василя Гладія, Генерального консула України у Кракові В’ячеслава Войнаровського, голови Фонду „Свобода і Демократія” Лілії Любонєвіч, головного редактора тижневика „Кур’єр Галіційський” Войцеха Янковського, директора Інституту польської культури в Києві Роберта Чижевського. Відкрили ж конференцію традиційно ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда та директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький.

Під час заходу

У перший день зустрічі відбулися цікаві дискусії за участі чотирьох колишніх послів України у РП та Польщі в Україні Маркіяна Мальського, Олександра Моцика, Яна Ключковського та Марека Зюлковського на тему „Польща як шанс для України – Україна як шанс для Польщі. Досвід дипломатів з 30-річноюї перспективи”.

Не менш цікавою була секція „Дві легені цивілізації: західне та східне християнство в думці Івана Павла II” (до двадцятої річниці паломництва в Україну) за участі авторитетних експертів України та Польщі. З ключовими доповідями на ній виступили співробітники Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України – завідувач відділу етнополітології Віктор Войналович та головний науковий співробітник Віктор Єленський.

Крім того, у рамках  XIV українсько-польської зустрічі дискутувалися проблеми ролі засобів масової інформації у висвітленні перебігу відносин України та Польщі.

Завершальною на форумі стала тематична панель „Економічний вимір українсько-польської співпраці: досягнення, труднощі та невикористаний потенціал”.

Напередодні конференційних днів частина учасників заходу піднялася на карпатську гору Піп Іван, де відвідали Міжнародний науковий центр „Обсерваторія” Варшавського та Прикарпатського університетів.