ЗУСТРІЧ З НАДЗВИЧАЙНИМ І ПОВНОВАЖНИМ ПОСЛОМ РЕСПУБЛІКИ КАЗАХСТАН

21 січня відбулася зустріч Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Казахстан Калетаєва Д. А. з Віцепрезидентом Національної академії наук України, директором Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса Рафальським О. О.

Тривала змістовна розмова, яка охопила кілька ключових тем, викликала не лише професійний інтерес, а й щире зацікавлення співрозмовників.

Зокрема, О. О. Рафальський поінформував Посла про статус Національної академії наук України, як самоврядної організації, що має окреме бюджете фінансування. Віцепрезидент НАНУ зазначив, що відповідно до Указу Президента України В. О. Зеленського Президента Академії уведено до складу Ради національної безпеки і оборони, що засвідчує позитивні зміни у відносинах між державою і Академією.

У свою чергу, Пан Посол наголосив на доцільності налагодження прямих контактів між національними академіями наук Казахстану і України з можливою їх формалізацією у вигляді угоди про співпрацю. Це б додало імпульсу для спільних розробок, обміну кадрів, запозичення позитивного  досвіду тощо.

Пана Посла, природно, цікавили сходознавчі дослідження, що проводяться в установах НАН України, зокрема в Інституті сходознавства ім. А.Е. Кримського. О.О. Рафальський повідомив, що нещодавно в Україні було відзначено 150-літній ювілей від дня народження одного із фундаторів Української академії наук Агатангела Кримського. Співрозмовники погодилися, що вивчення наукової спадщини цього видатного вченого здатне спонукати українських і казахстанських дослідників до спільних наукових розробок. Окремою темою розмови стало питання про організацію виставки мистецьких творів казахського періоду творчості Тараса Шевченка у Києві. Пан  Калетаєва Д. А. повідомив, що наразі реалізацію цієї ідеї унеможливлює ситуація зі складнощами перетину державних кордонів через пандемію і висловив сподівання, що проєкт буде реалізований відразу по тому як ситуація виправиться.

Цілком очевидно, що в полі спільних інтересів співрозмовників була як загальнополітична, так і етнополітична проблематика. Пан Посол поділився досвідом Казахстану у попередженні етнічних і релігійних конфліктів, розповів, що в країні проживають представники понад 130 національностей, у тому числі близько 400 тисяч українців. Зокрема, у Федорівському районі Кустанайської області українці складають 70% у структурі населення регіону. Цим людям забезпечено всі умови для збереження їхньої етнічної ідентичності.

Не оминули увагою співрозмовники проблем політико-економічного характеру, які існують у відносинах між двома державами. Пан посол підкреслив, що окрім гуманітарної сфери, вважає пріоритетом своєї діяльності активізацію економічної співпраці між Україною і Казахстаном. Серйозною перепоною цьому є перекриття кордонів Російською Федерацією для торгівлі між нашими країнами. За цих обставин альтернативним шляхом для економіки стає Транскаспійський маршрут. Співрозмовники дійшли згоди у тому, що Україна і Казахстан мають величезний потенціал співробітництва, адже Казахстан – це ворота для України на величезний китайський ринок, тоді як, у свою чергу, Україна може стати для Казахстану дверима в Європу.