А. ПОДОЛЬСЬКИЙ: „СТАЛІНСЬКИЙ РЕЖИМ Є СПІВВІДПОВІДАЛЬНИМ ЗА ГОЛОКОСТ”

14 травня 2023 року провідний науковий співробітник відділу етнополітології  нашого Інституту, кандидат історичних наук Анатолій Подольський дав інтерв’ю Суспільному телебаченню (Суспільне. Культура) в рамках випуску програми „Культурний інстинкт”. Інтерв’ю було присвячено проблематиці фальсифікації, використання історичного минулого для антиукраїнських політичних цілей з боку нашого ворога Росії під час сучасної війни. Перелік питань інтерв’ю був доволі широким і торкався проблеми витоків антисемітизму, чому сталінський режим був співвідповідальним за Голокост та як сьогодні російська пропаганда інструменталізує антисемітизм.

Під час інтерв’ю Анатолій Подольський звернув увагу на той факт, що долі українців і євреїв в часи комуністичної диктатури в минулому столітті були схожими, обидва народи були бездержавними та потерпали й в період сталінізму, і в часи Другої світової війни.

Говорячи про сьогоднішню радикальну українофобію злочинного російського путінського режиму, науковець провів історичні паралелі з політикою державного антисемітизму в часи нацистської Німеччини. Загалом в інтерв’ю було підкреслено, що ксенофобія та дискримінація були притаманні всім тоталітарним режимам минулого століття. А. Подольський зауважив: „сьогоднішній путінський режим в Росії вбирає в себе найгірші антилюдські риси як сталінізму, так і гітлеризму”.

 Відеозапис інтерв’ю