ДИСКУСІЇ ПРО РОСІЙСЬКУ ВІЙНУ В УКРАЇНІ У ФРІБУРЗЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

Провідний науковий співробітник відділу політичної культури та ідеології нашого Інституту Микола Рябчук 18 липня виступив із доповіддю про російські воєнні злочини в Україні перед слухачами Міжнародної програми безпекових студій в університеті міста Фрібур (Швейцарія).

Оголошена тема – „Розслідування воєнних злочинів, захист жертв, допомога біженцям” – охоплювала широкий спектр питань, пов’язаних із нинішньою російсько-українською війною.

Микола Рябчук

Російська війна в Україні, наголосив доповідач, має виразно геноцидну мету – знищення не лише української держави, а й нації, котра, на думку московського керівництва, не має жодної легітимності й мусить бути асимільована або, в разі спротиву, ліквідована.

Під час лекції

За п’ять місяців воєнного вторгнення, росіяни вчинили в Україні численні військові злочини та злочини проти людяності, які тепер ретельно документуються українськими та міжнародними слідчими. Довести здійснення геноциду, однак, непросто, тому що для трибуналу потрібні докази не лише геноцидних дій, а й геноцидного наміру. Зазвичай злочинці його прямим текстом не оголошують, тож доводиться покладатися на непрямі докази – на специфічні висловлювання російських лідерів та їхніх пропагандистів, на відповідний контекст та інтерпретацію тих висловлювань.

Зі слухачами Міжнародної програми безпекових студій

Дискусію про війну та міжнародну на неї реакцію було продовжено після перерви у формі круглого столу за участю посла України у Швейцарії Артема Рибченка та посла Швейцарії в Україні Крістіана Шененбергера. Модерував дискусію директор Програми безпекових студій, почесний консул України у м. Фрібург, професор Андрей Лужницький.