ЕСКПЕРТНЕ ОБГОВОРЕННЯ ЗАКОНОПРОЄКТУ “ПРО ПОЛІТИЧНІ ПАРТІЇ”

28 жовтня 2021 року у Національному інституті стратегічних досліджень в онлайн форматі відбулося ескпертне обговорення законопроєкту “Про політичні партії”.

У заході взяла участь завідувачка відділу теоретичних та прикладних проблем політології, член-кореспондент НАН України, професор Г. І. Зеленько. У ході обговорення учасники акцентували увагу на таких блоках:

  • роль та статус політичних партій;
  • діяльності партій з точки зору впливу на національну безпеку;
  • внутрішньопартійній демократії;
  • фінансуванні політичних партій;
  •  протидії політичній корупції.

У своєму експертному висновку Галина Зеленько звернула увагу на те, чи сприяє цей законопроєкт розв’язанню основних проблем, які існують:

1) залежність партій від фінансово-промислових груп;

2) надзвичайно велика кількість партій, що девальвувало значення партій як політичних інститутів з усіма негативними наслідками;

3) низький рівень членства у політичних партіях;

4) персоніфікація політичних партій.

Під час ескпертного обговорення законопроєкту

Експерт відзначила найпроблемніші, на її думку, питання, які не враховано законопроєктом, а саме: у підготовленому законопроєкті доволі слабко прописано механізм, який би сприяв укрупненню політичних партій і, відповідно, політичній структуризації суспільства через збереження надто ліберальної процедури реєстрації політичних партій; слабку кореляцію пропонованого законопроєкту з новим виборчим кодексом, що також послаблює роль цього закону як інструменту, який би дав можливість покінчити з псевдопартіями; недоцільності відкриття реєстрів членів політичних партій, що відлякуватиме громадян від членства у партіях; недоцільності скасування реєстрації політичної партії судами, оскільки це призведе до затягнення цих процесів на роки й не додасть стабільності партійній системі; доцільності скасування реєстрації політичної партії, яка не бере участь у двох електоральних циклах; недоцільності вимагати етичного кодексу від партій; необхідності розв’язання проблеми регіональних партій на рівні закону тощо.

Також Г. І. Зеленько наголосила, що після прийняття нового Закону про політичні партії доречно провести перереєстрацію наявних політичних партій відповідно до нового законодавства. Інакше новий закон не матиме належного ефекту щодо стабілізації партійної системи та політичної структуризації суспільства.