КОНФЕРЕНЦІЯ З МІЖРЕЛІГІЙНОГО ДІАЛОГУ

24-25 травня у Катарі відбулася 14-та Конференція з міжрелігійного діалогу, яка зібрала релігійних лідерів – представників різних течій християнства, ісламу та юдаїзму, науковців, державних діячів з 49 країн світу.

На Конференції, темою якої цьогоріч була „Релігії і мова ворожнечі. Священні тексти і практика”, з доповіддю виступив головний науковий співробітник нашого Інституту Віктор Єленський. На прикладі доктринальної еволюції соціально-богословської думки Московської патріархії він показав, як з мови ворожнечі виростає теорія і практика розлюднення „іншого”. Це розлюднення проходить етапи десакралізації святощів „іншого”, потім – заперечення йому у праві на власну ідентичність та існування як „іншому” аж до заперечення у праві на фізичне існування як таке.

Доповідач наголосив, що радикальний розрив Московської патріархії з її власною соціальною концепцією відбувався одночасно з інтеріоризацією та сакралізацією нею доктрини „Русского міра”, нині засудженою провідними православними богословами та вченими як етнофілетичної та єретичної. Віктор Єленський вказав на фактори, які перетворюють мову ворожнечі на мову та практику ненависті й, зрештою, легітимізацію війни на знищення об’єкта ненависті. Він закликав релігійних і політичних лідерів-учасників Конференції до конкретних кроків, які б унеможливили будь-яку участь розпалювачів війни у членстві в міжрелігійних світових та регіональних організаціях, зробили б неминучим їхнє покарання і створили б механізми дієвого реагування на релігійне виправдання агресивних війн та насильства.