КРУГЛИЙ СТІЛ „РЕЛІГІЯ І ВЛАДА В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ВЗАЄМОВІДНОСИН”

 

Головний науковий співробітник нашого Інституту, доктор філософських наук, професор В. Є. Єленський виступив модератором круглого столу „Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин”. Цикл заходів з такою назвою упродовж понад двадцяти років поспіль проводить Український центр економічних та політичних досліджень ім. О. Разумкова спільно з Представництвом Фонду Аденауера в Україні.  Чергове засідання круглого столу відбулося  1 лютого у Києві.

Модератор круглого столу – доктор філософських наук, професор В. Єленський

Церковні ієрархи, релігійні лідери, богослови, релігієзнавці, представники соціальних наук обговорили представлену на круглому столі аналітичну доповідь „Особливості релігійного і церковно-релігійного самовизначення громадян України: тенденції 2000-2021 років”.

Під час онлайн–дискусії

Як зазначив у своєму вступному слові Віктор Єленський, щорічні, упродовж двох десятиліть, дослідження релігійності, віровизнаневих переваг, міжконфесійних і державно-церковних відносин соціологічними методами дозволили накопичити унікальну науково-джерельну базу, яка має дуже мало аналогів у Центрально-Східній Європі.  Дослідження дозволяють простежити динаміку змін на конфесійній карті країни, у релігійних переконаннях, знаннях і практиках, у сприйнятті вірними різних Церков одно- й іновірців, набагато глибше зрозуміти природу конфліктів на релігійному ґрунті, їх реальних масштабів та характер зв’язків між релігією і політикою. Учасники круглого столу особливо відзначили актуальність дослідницьких тем, до яких звертаються дослідники і які охоплюють проблеми, з якими зіткнулися релігійні організації України з початком російської агресії, виклики, що їх кидає релігійному середовищу суспільно-економічна ситуація в країні та пандемія коронавірусу, котра відкрила не лише нові горизонти церковного служіння, але й нові богословські теми.

Учасники круглого столу також сформулювали пропозиції для органів державної влади у сфері гармонізації державно-церковних відносин.