Круглий стіл “За національні права”

21 вересня 2017 р. в Українсько-турецькому культурному центрі “Сяйво”  відбувся круглий стіл “За національні права”, присвячений 100-річчю ініційованого Української Центральною Радою З’їзду поневолених народів Росії. Одним з організаторів круглого столу виступив Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України. Модератором зібрання був відомий науковець, доктор історичних наук В. Сергійчук.

В роботі круглого столу взяв участь заступник директора інституту доктор історичних наук, професор О.Майборода.


Виступає О. Майборода, праворуч В. Сергійчук

З  доповіддю про історію скликання з’їзду та його перебіг виступив  директор інституту політології та права Національного педагогічного університету М.П.Драгоманова Б.Андрусишин.

У виступах  народних депутатів О.Барни та О.Білозір, надзвичайних і повноважних послів В.Огризка та І.Турянського, надзвичайного і повноважного посланника В.Чорного, інших учасників зібрання рефреном лунала думка про аналогію між ситуацією 1917-1920 рр. та  нинішнім станом справ на постімперському просторі. Усі виступаючі підкреслювали необхідність єднання національних демократій перед лицем шовіністичної загрози з боку Російської Федерації. У своєму виступі О.Майборода, зокрема, наголосив на необхідності захисту прав усіх етнічних спільнот  України, у т.ч. національної більшості, а також на актуальності загальноукраїнського патріотизму, який має підтверджуватися лояльністю національних меншин України до держави, з якою пов’язана їхня історична доля та їхнє майбутнє.