МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ „ГОЛОДИ В ЄВРОПІ: МІЖ ІСТОРІЄЮ ТА ПАМ’ЯТТЮ”

21–23 вересня 2022 року в Університеті міста Гранада (Іспанія) відбулась міжнародна конференція на тему „Голоди в Європі: між історією та пам’яттю (ХІХ–ХХ ст.)”. Серед організаторів конференції – Департамент сучасної історії Університету Гранади, Дослідницький проєкт „HAMBRUNA. Іспанський голод: причини, розвиток, наслідки та пам’ять (1939–1952)”, Міністерство економіки та конкурентоспроможності, Дослідницька мережа „Стандарти життя, здоров’я, харчування та нерівність”, Дослідницький проєкт „Приглушений голод франкізму (1939–1952)” та проєкт „Спадщина голоду”.

Організатори конференції поставили за мету максимально широко поглянути на проблему голоду чи голодування на європейському континенті, проаналізувати державну політику, реагування на згадані явища, стратегії виживання, наслідки цих явищ в різних країнах.

Окрему увагу було приділено транснаціональним репрезентаціям, викладанню та формуванню памʼятей про голоди чи голодування в окремих регіонах.

Філіп Славескі, Юрій Шаповал, Стівен Віткрофт, Гіроакі Куромія, Ігор Кашу перед початком роботи секції міжнародної конференції

В рамках конференції працювала окрема секція, присвячена голоду 1946–1947 років в Україні та в Молдові. На секції була представлена кількарічна робота групи науковців по дослідженню цього „забутого” до горбачовської „перебудови” трагічного епізоду радянської історії. Серед учасників цієї наукової групи – головний науковий співробітник відділу теорії та історії політичної науки нашого Інституту, доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал. Разом з професорами Стівеном Віткрофтом, Філіпом Славескі (обидва з Австралії), Гіроакі Куромія (США) і директором Національної агенції архівів Молдови Ігорем Кашу Ю. Шаповал представив перші результати дослідження.