МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ „ГОЛОКОСТ В УКРАЇНІ (ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ БАБИНОГО ЯРУ)”

Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України спільно з Таврійським національним університетом ім. В. І. Вернадського виступив співорганізатором міжнародної науково-практичної конференції „Голокост в Україні (День пам’яті трагедії Бабиного Яру)”, яка відбулася 29 вересня 2022 р. в Києві.

Конференція, у якій взяли участь науковці, викладачі закладів вищої освіти, аспіранти та студенти, була присвячена 81-річниці з дня масового розстрілу українських євреїв нацистськими окупантами в роки Другої світової війни у Бабиному Яру.

Анатолій Подольський

Провідний науковий співробітник відділу етнополітології нашого Інституту, кандидат історичних наук, керівник наукової та освітньої ГО „Український центр вивчення історії Голокосту”  Анатолій Подольський у своїй доповіді „Історія Голокосту в Україні: виклики та перспективи досліджень” ознайомив учасників конференції зі станом і специфікою дослідження Голокосту на сучасному етапі, зупинився на наявних лакунах, які потребують поглибленого і системного вивчення.

Особливу увагу доповідач звернув на проблеми, які існують навколо будівництва сучасного меморіального комплексу в Бабиному Яру, наголосивши,  що пам’ять про минуле, зокрема про жертви Другої світової війни, жертви Голокосту в Україні сьогодні є також полем битви з російським агресором, битви за власну українську ідентичність та суб’єктність в царині культури і політики пам’яті.

В’ячеслав Яремчук

Провідний науковий співробітник відділу теорії та історії політичної науки, доктор політичних наук В’ячеслав Яремчук у своєму виступі  „Трагедія Бабиного Яру та сучасність: консолідація українського суспільства, його духовно-культурної єдності в умовах широкомасштабного вторгнення РФ” зазначив, що трагедія масового вбивства у Бабиному Яру у 1941–1943 рр. на тлі сучасної російсько-української війни, проведення країною-агресором геноциду, етноциду та лінгвоциду щодо українського народу набула нового символічного змісту.

Доповідачем було висловлене переконання, що Українська держава має всі можливості у подоланні нинішнього небезпечного виклику. Запорукою ж перемоги, а відтак – збереження життя, свободи, демократії, можуть бути лише спільні дії всього суспільства, усвідомлення почуття соборності, об’єднання навколо спільного стрижня, яким є українська держава та українська ідентичність.

Під час проведення наукової конференції

У ході конференції наукові співробітники інституту (В. Яремчук, А. Подольський, М. Горбатюк) ознайомили учасників з останніми науковими виданнями Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України та Українського центру вивчення історії Голокосту. Книги були передані до бібліотеки університету.

Науковий захід відбувся в рамках „Осіннього наукового марафону у Таврійському: пошуки та перспективи в сучасних умовах” Таврійського національного  університету ім. В. І. Вернадського та науково-дослідної теми Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України „Концепція соборності України: витоки, еволюція, політична актуальність”.