ПРО МІЖНАРОДНУ НАУКОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ НАН УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Питання міжнародної наукової діяльності НАН України в умовах воєнного стану розглядалися на засіданні Президії НАН України 30 березня 2022 року.

Про стан справ у цьому напрямі діяльності інформував Президент НАН України Анатолій Загородній. Так, відповідно до рішення Президії НАН України про припинення будь-яких форм співробітництва НАН України з російськими науковими організаціями й російськими вченими, НАН України вийшла зі складу Міжнародної асоціації академій наук, яка не спромоглася ані засудити нічим неспровоковану військову агресію Російської Федерації проти України, ані закликати до негайного припинення кривавого насильства  з боку агресора щодо мирного населення України, припинення руйнування промислового та наукового потенціалу нашої країни.

НАН України розірвала угоди про науково-технічне співробітництво з Російською академією наук, Сибірським відділенням РАН, Московським державним університетом ім. М. В. Ломоносова, Московським фізико-технічним інститутом.

Науковці НАН України, яких Російською академією наук було обрано іноземними членами цієї академії, направили до президії РАН колективну заяву про свій вихід зі складу іноземних членів РАН.

Щодо іноземних членів НАН України, які підтримали злочинні дії керівництва Російської Федерації, Президія НАН України на своєму засіданні 17 березня 2022 року доручила відділенням Академії внести на розгляд чергових Загальних зборів НАН України подання про виключення цих осіб зі складу іноземних членів НАН України в порядку, визначеному Статутом НАН України.

Також діячі російської науки, культури, російські державні та громадські діячі, які підтримали збройну агресію РФ проти України будуть позбавлені звання «Почесний доктор Національної академії наук України».

Члени Президії НАН України обговорили питання подальшої участі Національної академії наук України у діяльності міжнародного міжурядового наукового центру Об’єднаний інститут ядерних досліджень (ОІЯД) (м. Дубна, Росія). З початку збройного вторгнення військ РФ на територію нашої країни керівництво ОІЯД не висловило ні слів із засудженням війни, ні закликів зупинити насильство, припинити бомбардування мирних міст та руйнування цивільної, зокрема наукової, інфраструктури, ані слів підтримки на адресу постійної країни-учасниці ОІЯД – України. Фахівці з ядерної фізики та фізики високих енергій, що працюють в ОІЯД і знають можливі наслідки радіаційних аварій, також ніяк не відреагували на факти ядерного тероризму з боку Росії, зокрема захоплення ядерних об’єктів на Чорнобильській і Запорізькій АЕС та бомбардування дослідницької ядерної установки «Джерело нейтронів» у Харкові. З огляду на це, Президія НАН України прийняла рішення про призупинення співпраці з Об’єднаним інститутом ядерних досліджень.

В роботі Президії НАН України взяв участь віцепрезидент НАН України, директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України О. О. Рафальський.