ЦИКЛ СЕМІНАРІВ У РЕГЕНСБУРЗЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

Провідний науковий співробітник відділу політичної культури та ідеології Микола Рябчук провів цикл семінарів у Регенсбурзькому університеті (Німеччина). Наукові семінари були присвячені українсько-російським взаєминам та нинішній російській військовій агресії. Цикл був доповнений публічною лекцією на тему „Українське громадянське суспільство й держава: від протистоянь до співпраці”.

У своїй лекції Микола Рябчук відзначив важливу роль громадянського суспільства у відстоюванні демократії в Україні та протидії авторитарним тенденціям перших десятиліть незалежності.

Микола Рябчук під час публічної лекції

Науковець наголосив, що особливо важливу роль громадянське суспільство та зокрема волонтерські групи й організації відіграли у 2014 році, коли після державної зради Віктора Януковича й багатьох інших високопосадовців державні органи й інституції в деяких регіонах перестали функціонувати й волонтерам довелося брати на себе їхні обов’язки, зокрема й щодо захисту країни. Цей досвід єднання виявився актуальним у 2022-му, коли під впливом російської агресії партнерство держави й суспільства в Україні стало не лише бажаним і можливим, а й життєво необхідним.