“УКРАЇНА 2020-2021: НЕВИПРАВДАНІ ОЧІКУВАННЯ, НЕОЧІКУВАНІ ВИКЛИКИ”

8 березня 2021 р. у Центрі Разумкова відбувся круглий стіл на тему “Україна 2020-2021: невиправдані очікування, неочікувані виклики”.

У ході круглого столу відбулася презентація та обговорення результатів дослідження на зазначену тему, проведеного Центром Разумкова. Активну участь в роботі круглого столу взяли співробітники Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України: заступник директора з наукової роботи Олександр Микитович Майборода і завідувачка відділу теоретичних та прикладних проблем політології Галина Іванівна Зеленько.

В результаті обговорення, учасники дійшли згоди щодо загальної оцінки сучасної соціально-економічної та політичної ситуації. Зокрема зазначалося, що попри негативний вплив коронокризи, підсумки суспільно-політичного розвитку України у 2020 році виявилися менш негативними, ніж очікувалося. Водночас учасники констатували відсутність прогресу у врегулюванні конфлікту на Донбасі, брак істотних зрушень у процесах реформування держави, поглиблення соціально-економічної кризи.

Серед найбільших викликів, які постануть перед Україною у 2021 році, експерти визначили боротьбу з розповсюдженням гострої респіраторної хвороби COVID-19, російсько-український збройний конфлікт на Донбасі, погіршення соціально-економічної ситуації, радикалізацію політичної сцени та проблему деолігархізації, на якій наголосив Президент України В. Зеленський.

Зважаючи на ситуацію, яка склалася як в Україні, так і щодо України, учасники дискусії погодилися з прогнозними висновками, щодо ескалації конфлікту на Донбасі та подальшого погіршення соціально-економічної ситуації, а також висловили скепсис щодо успішності дій влади у процесі деолігархізації, оскільки в парламенті, як зазначила Г. Зеленько, попри де-юре наявність однопартійної більшості, де-факто вона відсутня. Відтак ні інвентаризації законодавства, ні відповідних рішень на рівні зміни правил гри для крупного бізнесу, які б могли ліквідувати закладені в законодавство прогалини, що уможливлюють формування кланово-олігархічного режиму в Україні, прийняти буде вкрай складно, або й неможливо.