„УКРАЇНА У ВІЙНІ. ІСТОРИЧНІ ПАРАЛЕЛІ З МИНУЛИМ. ШЛЯХ ДО ПЕРЕМОГИ НАД ВОРОГОМ”

Провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Анатолій Подольський провів відкриту онлайн лекцію на тему: „Україна у війні. Історичні паралелі з минулим. Шлях до перемоги над ворогом”. Серед слухачів – понад 150 викладачів, аспірантів та студентів Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБІП) України.

Зі вступним словом до присутніх звернулася декан гуманітарно-педагогічного факультету університету Інна Савицька. Вона наголосила на актуальності теми лекції, наголосила на тому, що саме нині – в умовах воєнного стану – звернення до нашого історичного минулого сприятиме усвідомленню сьогодення, значною мірою – визначатиме майбутнє.

Інна Савицька

Під час своєї лекції Анатолій Подольський провів паралелі між історією та сьогоденням: знищенням євреїв гітлерівськими нацистами та вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні українського народу.

Анатолій Подольський.  Під час онлайн лекції

Якщо люди не засвоюють уроки історії, наголосив А. Подольський, вони приречені на їхнє повторення. Рефреном виступу стало твердження: ми більше не зможемо вивчати минуле, історію, не проводячи паралелі з сучасною війною. Досвід українців з окупації, полону, учасників бойових дій відтепер превалюватиме над історичним воєнним досвідом людства. „Вороги паплюжать наше минуле, вони хочуть забрати нашу пам’ять. Мова йде про нашу культуру, нашу історію, мистецтво, духовне життя” – підкреслив Анатолій Подольський.

Докладніше про захід