ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ В РАМКАХ НАУКОВО-ОСВІТНЬОГО ПРОЄКТУ „СТЕЖКАМИ ПАМ’ЯТІ”

 

 

31 березня 2021 року на запрошення Рівненського державного гуманітарного університету та ГО „Мнемоніка” в рамках реалізації проєкту „Стежками пам’яті” провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, кандидат історичних наук Анатолій Юхимович Подольський в онлайн форматі виступив з лекцією „Ідеологія і практика націонал-соціалізму. Щодо питання брутального злочину тоталітарної держави проти людських спільнот у ХХ столітті”.

Анатолій Подольський

 Лекцію було присвячено історії однієї з найстрашніших тоталітарних ідеологій минулого століття, реалізація якої призвела до мільйонів людських жертв, котрі абсолютно ні в чому не були винними. Історик проаналізував шлях ідеології націонал-соціалізму: від ідеології політичної течії, руху, ідеології однієї політичної партії до ідеології нацистської держави, розглянув підвалини злочинної державної політики та практики Третього райху. Також дослідник розкрив ставлення до жертв нацистської ідеології та режиму і наголосив на структурній схожості нацизму та комунізму.

Як класифікувати тоталітарні режими, які їх фундаментальні ознаки? Що є тоталітаризм? Що таке „нацизм” у розрізі історичної науки? Яким чином низовий політичний рух прогресував до ідеологічного ядра тоталітарної держави Третього райху – націонал-соціалізму? Як та від чого потерпали люди, котрі опинились поза рамками ідеологічного прийняття? Врешті, чи була нацистська держава єдиною у своєму роді у ХХ ст.? Саме цим питанням була присвячена лекція А. Ю. Подольського.

Під час лекції в онлайн форматі

 Презентація Анатолія Подольського відкрила лекторій, присвячений подіям Другої світової війни на Волині. Лекторій проводиться в рамках реалізації проєкту „Стежками пам’яті”. Проєкт покликаний виховати критичний підхід до подій Другої світової війни на Волині шляхом упровадження інклюзивної моделі колективної пам’яті серед місцевих мешканців, спільноти освітян, громадських активістів та лідерів суспільної думки, котрі проживають на території Рівненської та Волинської областей.

Проєкт „Стежками пам’яті” реалізується ГО „Мнемоніка” в партнерстві з ГО „Інша Освіта” та „Centropa” за дружньої фінансової підтримки фонду EVZ.

Відеозапис лекції