ВІЙНА ПРОТИ УКРАЇНИ. ВПЛИВ НА ПОЛІТИКУ ІСТОРИЧНОЇ ПАМ’ЯТІ

14 лютого 2023 року в Єврейському Музеї Берліну відбулась дискусія з проблеми впливу російської війни проти України на політику європейської історичної пам’яті та інструменталізації минулого з боку путінського режиму.

Учасниками панельної дискусії були: державний міністр культури Німеччини Клаудія Рот, голова Фонду EVZ («Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє» д-р Андреа Деспот, та директорка архіву Арольсен Флоріане Азолай. Участь у дискусії (онлайн) взяв провідний науковий співробітник відділу етнополітології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, кандидат історичних наук, Анатолій Подольський.

Під час дискусії було наголошено, що з кінця лютого 2022 року Росія веде загарбницьку війну проти України. У тіні гострої гуманітарної катастрофи в Україні виникає ще одна загроза: фундаментальна інструменталізація історії. Питання, які були у фокусі уваги дискутантів: що означає війна в Україні для німецької, єврейської та української культур пам’яті? Які рефлексії – такі як уникнення провини та релятивізація Голокосту та нацистської несправедливості – можна побачити в німецьких публічних дебатах і як їм протистояти?

Під час дискусії

Під час свого виступу Анатолій Подольський звернув увагу на той факт, що пам’ять  про минуле сьогодні, під час війни, є важливим чинником ідентичності сучасного українського суспільства. Вшанування пам’яті жертв Голокосту під час повномасштабного російського вторгнення – це наша зброя також у війні проти ворога.  Ми здатні на чесні історичні рефлексії. Україна вже ніколи не повернеться до імперії і не буде російською колонією. Також А. Подольський відзначив, що європейські країни, зокрема Німеччина, мають допомогти Україні остаточно перемогти російський тоталітаризм. Демократичний світ звик до поступок диктаторам, час настав розірвати це коло безкарності.

Участь у дискусії взяли понад сто учасників – німецькі політичні діячі, вчені, журналісти, а також українці, що нині є вимушеними біженцями від російської воєнної агресії. Аудиторія висловила абсолютну підтримку боротьбі українців проти російських загарбників.

Панельна дискусія була організована Єврейським музеєм Берліну у співпраці з Фондом „Пам’ять, відповідальність і майбутнє” (EVZ).

Докладніше про дискусію

Відеозапис дискусії

Уривок з виступу А. Подольського