ВСЕСВІТНІЙ КОНГРЕС ПОЛІТИЧНИХ НАУК

 

 

 

15 липня 2021 року завершив свою роботу  26-й Всесвітній Конгрес політичних наук. Конгрес проходив  в онлайн форматі. Тема Конгресу: «Нові націоналізми у відкритому світі».

Під час роботи Всесвітнього Конгресу політичних наук

У понад 100 наукових заходах Конгресу (панельних дискусій, установчих лекцій, круглих столів тощо) взяли участь понад 1000 учасників – науковців 70 країн світу.

Увага учасників була зосереджена на проблемах нових різновидів націоналізму, який набув поширення у сучасному світі. У цьому вчені вбачають певний парадокс, адже його (націоналізму) розвиток відбувається в період відкритості, глобалізації та посилення взаємозалежності. Крім того, зазначалося під час роботи Конгресу, новий націоналізм знаходить підтримку як в бідних, так і  в заможних країнах. Це явище вимагає від вчених-політологів відповідей на цілу низку запитань, зокрема: «Що таке новий націоналізм, хто такі нові націоналістичні лідери та в чому схожість та відмінність нових націоналізмів від його попередників?»; «Як можна інтерпретувати та класифікувати нові націоналізми?»; «Як корелюється новий націоналізм з популізмом та авторитаризмом?»; нарешті, «Які потенційні впливи нового націоналізму на політичні системи, глобальне управління, міжнародні відносини, політичну поведінку тощо?». Загалом більшість учасників дискусій відзначили той факт, що новий націоналізм стає одним з основних викликів ХХІ століття, зважаючи на його витонченість, багатогранність, агресивність, а тому й меншу прогнозованість.

Під час роботи Конгресу відбулися засідання керівних органів Міжнародної Асоціації політичних наук (IPSA).

До складу вищого представницького органу організації – Ради IPSA – обрано президента Асоціації політичних наук України Олега Рафальського. Як член Ради IPSA, О. Рафальський взяв участь у виборах президента і Виконавчого комітету IPSA. Новим президентом організації обрано професорку Даяну Піндерхьюз зі США.