XXIV ЩОРІЧНИЙ КОНҐРЕС МІЖНАРОДНОЇ АСОЦІАЦІЇ ЕТНОПОЛІТОЛОГІВ

На початку травня у Колумбійському університеті в Нью-Йорку відбулася XXIV щорічна конвенція Асоціації етнополітологів. У її рамках було організовано понад сто дискусійних панелей, на яких представлено близько півтисячі доповідей. Кілька десятків з них були присвячені українським темам, опрацьованим як українськими, так і міжнародними вченими. Детально з програмою конференції можна ознайомитися на офіційному сайті Асоціації: https://www.asnconvention.com/

В останній день конференції провідний науковий співробітник Інституту політичних та етнонаціональних досліджень Микола Рябчук виголосив доповідь на тему “Гібридна цензура” в умовах “гібридної війни”: свобода слова і вираження в Україні після Євромайдану. У центрі уваги дослідника – двозначна ситуація, що виникла в Україні у сфері громадянських свобод у зв’язку з неформальним характером офіційно не оголошеної російсько-української війни та відсутністю адекватних засобів для її аналізу та практичного розв’язання.

З одного боку, український уряд зазнає серйозної критики з боку міжнародних правозахисних організацій та незалежних спостерігачів за гадане обмеження свободи слова й доступу до інформації. З іншого боку, уряд і його прибічники стверджують, що обмежувальні заходи цілком виправдані з огляду на ситуацію фактичної війни, що її веде неконвенційними засобами Російська Федерація проти України, і що ці заходи зовсім не є цензурою у традиційному сенсі, а всього лише необхідним захистом від ворожої пропаганди, підривних дій та провокативної дезінформації. Актуальна дискусія, як наголосив доповідач, є частковим прикладом значно ширшої суперечності між потребою максимально широкої свободи слова, конче потрібної для сучасної демократії, та потребою тої ж таки демократії захищати себе від бандитських режимів, угруповань та індивідів, які дедалі ширше й ефективніше використовують медіа та (дез)інформацію як фактичну зброю у своїй злочинній діяльності.

Завершуючи перебування у США, Микола Рябчука прочитав також лекцію на цю саму тему у Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі.