Зустріч з викладачами та студентами з Університету Сорбонна.

6 червня 2018 року в Інституті політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України відбулася зустріч з делегацією викладачів та студентів Університету Сорбонни (Sorbonne) з Парижу. Зустріч була підготовлена і організована Інститутом спільно з Українським центром вивчення історії Голокосту.

Учасники зустрічі – французькі науковці, що цікавляться збереженням історичної пам’яті про жертви націонал-соціалізму та сталінізму в сучасній Україні. Програма перебування цієї делегації в Україні (4-9 червня 2018 року) дуже насичена. Викладачі та студенти Університету Сорбонни планують відвідати місця пам’яті жертв злочинів гітлерівського і сталінського режимів в Києві: Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили», Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр». Також в програмі перебування в Україні наших французьких колег відвідини Меморіалу Голодоморів в Україні, Музею історії України в Другій світовій війні, а також візити до Бердичева та Житомира на місця пам’яті жертв Голокосту. Частина екскурсійної програми для вчених з Парижу була організована головним науковим співробітником Інституту, д.і.н. Юрієм Шаповалом.

Одним з основних пунктів перебування делегації Університету Сорбонни в Україні стала зустріч в Інституті політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України. Модераторами зустрічі були з боку Університету викладач, історик Франсуа Ксав’є, з боку Інституту провідний науковий співробітник, к.і.н. Анатолій Подольський. Темами для обговорень стали питання сучасної політики історичної пам’яті в Україні, зокрема вшанування пам’яті жертв Другої світової війни та злочинів комуністичного режиму в Україні, історична освіта в Україні, проблематика вивчення і викладання історії Голокосту. Обговорення виявилося дуже професійним і жвавим. Французьких викладачів і студентів, майбутніх істориків, культурологів, політологів, цікавили питання складнощів процесу декомунізації, що зараз триває в Україні, викликів цього процесу для українського суспільства. Також дуже активне обговорення викликала проблема сучасної освіти в царині історії Голокосту. А. Подольський розповів французьким колегам про наукову діяльність Інституту, зокрема Центру єврейської історії і культури та про педагогічну і наукову діяльність громадської організації Український центр вивчення історії Голокосту, що тісно співпрацює з Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України.

Під час зустрічі наші колеги з Франції запропонували більш тісну наукову співпрацю між Університетом Сорбонни та Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України. План такої співпраці буде розроблено найближчим часом.